Covid-19 update

eerstvolgende afreis:

najaar 2021
in voorbereiding
wat is inbegrepen

Inclusief

 • alle overnachtingen in gîte/hotel (2x) en gebruik van ITA tenten (6x)
 • alle maaltijden vanaf de eerste avond tot de laatste ochtend; met inbegrip van 4x lokale restaurants
 • BTW, dossierkosten
 • gebruik ITA materiaal: packrafts en toebehoren, tenten, kookvuurtjes, ...
 • ITA veiligheidsmateriaal: Iridium communicatie, ...
 • professionele begeleiding door Vlaamse ITA gids + lokale riviergidsen
 • de voorbereidende vertrekmeeting in de buurt van Gent

Exclusief

 • vervoer h/t en lokale transfers (kostendelend rijden)
 • eventuele voorbereidende packraftdag in overleg met de deelnemers (kostendelend, 30€ pp)
 • reisverzekering
 • alcoholische dranken op restaurant

highlights:

 • – twee grote Zuid-Franse canyons in één week
 • – combinatie verrassend & avontuurlijk wandelen met afvaart van Tarn en Ardèche
 • – avontuur in kleine groep: maximaal 7 deelnemers
 • – begeleiding door Vlaamse gids + lokale riviergidsen
 • – Heerlijk nazomeren in Zuid-Frankrijk: avontuur en een glaasje wijn

De canyons van Tarn en Ardèche snijden zich in Zuid-Frankrijk op spectaculaire wijze in door ruwe kalksteenplateaus, de 'causes'. In de hoogzomer kunnen de vele toeristen maskeren dat dit in feite gebieden zijn die tot de wildste en dunst bevolkte van West-Europa behoren. Eind september is de rust weergekeerd en zijn we er vrijwel alleen.

Deze 9-daagse reis is een onderdompeling in de fascinerende canyons, het resultaat van 3 verkenningsreizen de voorbije jaren. We beginnen in de Gorges du Tarn, waar we al wandelend hoog boven de kloof van wervelende panorama's genieten alvorens af te dalen naar de rivier en twee dagen het mooiste stuk van de canyon afvaren; met vooral op dag twee enkele mooie stroomversnellingen op het traject tussen Les Vignes en Le Rozier. Onderweg zien we tientallen gieren met de thermiek langs de kalksteenwanden glijden.

Na een korte rit bereiken we de Gorges de l'Ardèche. Ook hier wandelen we weer 2 dagen stroomop door de canyon; een onbekend maar fantastisch traject diep in de kloof met onderweg wat meer technische passages en zelfs 2 doorwadingen van de rivier. We plukken de rijpe vijgen onderweg zo van de bomen. De apotheose volgt op de laatste dag van de reis, wanneer we onder de enorme kalksteenboog van de Pont d'Arc onze packrafts opblazen om in één keer de hele kloof door te varen op een lange, adembenemend mooie dag.

We maken voor de afvaart van de rivieren gebruik van packrafts, die erg stabiel en wendbaar zijn we makkelijk kunnen meedragen. Ze voegen een enorme fun factor toe aan de reis. Onderweg genieten we 4x van de lokale keuken op gezellige restaurantjes; tijdens de reis slapen we in tent. Eind september is vaak nog heerlijk zomers in Zuid-Frankrijk met temperaturen rond de 20-25 graden.

Gezien het karakter van de reis nemen we maximaal 7 deelnemers mee.

Vanwege de Covid-19 crisis hanteren we momenteel een unieke Covid-19 annulatiegarantie. Indien de reis niet kan doorgaan vanwege reisbeperkingen, betalen we de volledige reissom gewoon terug.

jouw reisbegeleiders

E-factor 3

Goede fysieke conditie noodzakelijk. Wandeldagen van 4-6 uur op goed uitgetreden paden, met maximaal 500m klimmen per dag. Langs de Ardéche zijn er enkele technische passages, hoogtevrees is daarom afgeraden voor deze reis. We dragen een behoorlijk zware rugzak (bivakmateriaal, eten voor 3-4 dagen), het startgewicht bedraagt zo'n 15kg. De packrafts en toebehoren dragen we niet mee in de rugzak tijdens het wandelen; we maken hierbij gebruik van depots aan het startpunt van de afvaarten.

Het packraften verloopt op technisch vrij eenvoudig water met onderweg enkele stroomversnellingen - klasse I (II). Goed kunnen zwemmen is verplicht; enige voorafgaande ervaring met kano/kayak is aangeraden maar niet verplicht.

Comfort

Gîte d'étape en hotel met douche/... vooraf en achteraf. Bivakkeren tijdens de reis zelf.

Maaltijden

We eten onderweg 4x op kleine restaurants. Op de andere dagen hoofdzakelijk lichtgewicht wilderniskeuken. Eenvoudig, maar lekker.

Klimaat

Eind september variëren de temperaturen overdag meestal rond de 20-25°C; de Tarn is over het algemeen enkele graden frisser dan de Ardèche. Meestal is het mooi nazomerweer, maar ook een mindere dag of (zwaar) onweer is mogelijk.

Aantal deelnemers

Max. 7 deelnemers.
Voorbereidende vergadering bij Into the Arctic; eventueel kostendelend (ca 30€ per persoon) een voorbereidend dagje packraften in Vlaanderen in overleg met de deelnemers.

Materiaal

Voorzien door Into the Arctic: alle packraftmateriaal (1 packraft + peddel + zwemvest + waterdichte zak per persoon); tenten; kookvuurtjes.

Persoonlijke uitrusting: slaapzak (0°C comfort), goede rugzak (65L), stevige bergschoenen.

logboek

Dag 1 (vrijdag 25/09/2020): Transport België - Gorges du Tarn (kostendelend rijden). Overnachting in gîte, restaurant.

Dag 2-3: Wandelen hoog boven de Gorges du Tarn; bivak.

Dag 4-5: Afvaart van de Gorges du Tarn; transfer naar Gorges de l'Ardèche op dag 5 in de namiddag. Restaurant op dag 5.

Dag 6-7: Wandelen door de Gorges de l'Ardèche; bivak.

Dag 8: Afvaart Gorges de l'Ardèche; overnachting op hotel, restaurant.

Dag 9 (zaterdag 03/10/2020): Terugrit naar België.

* de reisdata zijn zo gekozen dat de afvaart van de rivieren op weekdagen is, wanneer er geen andere mensen zijn.

** de afvaart van de rivieren en ook het wandelen door de Gorges de l'Ardèche (passages langs het water, doorwadingen) is afhankelijk van het waterpeil van de rivier. Na zeer zware neerslag kunnen de rivieren uitzonderlijk één of meerdere dagen te wild worden. We kunnen het reisschema last-minute nog door elkaar schudden om elk deel van de reis in de best mogelijke condities te kunnen afwerken.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E3

Arctic Wonderland Expeditie

 • januari & februari - 8 dagen - 1990€
 • ski/raketten & pulka - hutten - noorderlicht
E4

Iceberg Nirvana Expeditie

 • augustus - 14 dagen - 3045€
 • rugzaktrekking - tent - ijsfjord
E4

Traversata delle Alpi Marittime

 • oktober - 8 dagen - 695€
 • rugzaktrekking - hutten