Covid-19 update

eerstvolgende afreis:

15/01/2022 - 22/01/2022
2040€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met Finnair Brussel-Kittilä retour
 • alle lokale transfers per bus of privé vervoer
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten)
 • pulka’s, expeditiemateriaal, satelliettelefoon, gebruik sneeuwschoenuitrusting (sneeuwschoenen, stokken)
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp


Exclusief

 • reisverzekering
 • degelijke winterboots type Sorel of Meindl geschikt voor -30°C
volzet

highlights:

 • – unieke condities bij de terugkeer van het licht na de poolnacht (kaamos)
 • – intens avontuur in een zeer kleine groep (5 deelnemers)
 • – zeer hoge kansen op noorderlicht
 • – begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids, thuis in het Hoge Noorden
 • – overnachten in primitieve trappershutten met sauna

Wie in 2021 z'n trip geannuleerd zag kan inschrijven voor de expedities in 2022 vanaf de lancering op 2 mei 2021. Onze andere 'anciens' kunnen inschrijven vanaf 9 mei; alle anderen vanaf 16 mei.

----

Reeds midden januari trekken we op deze nieuwe, bijzondere expeditie op sneeuwschoenen de tunturi's van het Nationale Park van Pyha-Luosto in Fins Lapland in. De lange poolnacht (Fins: kaamos) loopt net op z'n einde. Rond het middaguur scheert de zon drie uur lang net de horizon en overspoelt het onder de sneeuw bedolven dennenbos voor de eerste keer van het jaar met helderrood licht. Maar zo mogelijk nog unieker is het kleurenpallet aan roze, paars en blauw licht tijdens de eindeloze schemerperiode.

Dit gebied en deze expeditie bevatten de perfecte cocktail aan landschappelijke kenmerken en dagafstanden tussen de trappershutten. De tientallen kilometers lange bergrug van Pyha-Luosto priemt net boven de boomgrens uit en biedt eindeloze vergezichten over het winterse naaldbos van Lapland. Dankzij onze pulka’s, expeditiesledes die we zelf vooruit trekken, kunnen we zes dagen lang in totale autonomie door de wildernis trekken. Op sneeuwschoenen verplaatsen we ons vrijwel dagelijks urenlang over de kamlijn, waar we de beste kansen hebben om de eerste zonnestralen te vangen: fotografisch is dit gebied bij mooi weer een ware traktatie. Op de laatste dag van de reis sluiten we af met een echte climax: eerst trekken we over de hoogte top van de regio, daarna zoeken we ons door een indrukwekkend klovengebied een weg naar de beschaving.

De dagafstanden tussen de hutten zijn niet al te groot (10-15km) en de beschaving is iets minder ver af dan op andere expedities (er loopt een weg parallel aan de bergrug). Het wildernisgevoel is echter vergelijkbaar: we komen geen of nauwelijks mensen tegen en vaak moeten we zelf spoor trekken door de diepsneeuw. Het erg korte daglicht zorgt ervoor dat we 's ochtends reeds bij het inzetten van de eerste schemering op pad gaan, en 's avonds de laatste kilometers soms in het donker afleggen. In combinatie met mogelijk extreem lage temperaturen is mentale weerbaarheid daarom vereist voor deze reis.

Elke avond overnachten we in oergezellige trappershutten in de wildernis. We smelten sneeuw, hakken zelf hout en ontspannen bij het warme haardvuur. Op vier avonden beschikken we over een privé-sauna, ideaal voor de lange avonden terwijl we wachten op het noorderlicht. Verder is het comfort beperkt, want sommige hutten zijn erg klein. Vanwege deze zeer kleine hutten en het unieke karakter van de reis is het maximale aantal deelnemers beperkt tot slechts vijf.

Vanwege de Covid-19 crisis hanteren we momenteel aangepaste, voordelige betalingsvoorwaarden en een unieke Covid-19 annulatiegarantie. Voor de winter van 2022 rekenen we bij een eventuele annulatie een administratieve kost aan van 60€ - verder betalen we de volledige reissom gewoon terug, zonder vouchersysteem. Meer info kan je terugvinden via onze Covid-19 update.

jouw reisbegeleiders

Ava willem

Willem Vandoorne Afreis 1

E-factor 4

Een uitstekende fysieke conditie is noodzakelijk. De sneeuwcondities, het klimaat en het zelf sporen kunnen deze reis fysiek zwaarder maken. Vanwege de bijzondere omstandigheden (zeer korte dagen, deels navigeren in scherming/duisternis) is voorafgaande ervaring met onze pulka-expedities is aan te raden, maar geen must. Meewerken bij het hout hakken, water halen, maaltijden bereiden, in- en uitpakken behoort tot ieders taken. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dan je 1 uur intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. We nemen 3 pulka's mee per 4 deelnemers, maar elke deelnemer moet in staat zijn om een pulka van +-30kg gedurende meerdere dagen voor te trekken.

Hoewel de etappe's relatief kort zijn (10-15km) is deze expeditie relatief gezien zwaarder door het vele sporen en het extreem korte daglicht.

Comfort

Primitieve wildernishutten onderweg (met kachel en meestal ook sauna) en comfortabele logies voor- en achteraf (warme douches & sauna).

Maaltijden

Onderweg verse voeding die wordt ingevroren. Dagelijks uitgebreide diners met veel verse vis, vlees en groentjes. Onderweg snacks met veel variatie. In Kittila en Luosto (1ste en laatste avond) sfeervol restaurant, uitgebreid diner met typische Lapse keuken (rendier, gravlax, zalm, ...).

Klimaat

In januari variëren de temperaturen van -5°C tot -40°C. De zeer droge lucht en het gebrek aan wind in Finland maken de koude zeer draaglijk. Daglicht tussen 11u en 14u, schemerlicht tussen 9u30 en 15u30. Bij betrokken weer blijft het onder een loden hemel de hele dag halfduister.

Aantal deelnemers

Max. 5 deelnemers.
We organiseren een voorbereidende vergadering bij Into the Arctic (periode oktober - december).

Verzekering

Een reisbijstandsverzekering is verplicht; een annulatieverzekering optioneel. Je kan deze verzekering(en) optioneel afsluiten via Into the Arctic - we werken hiervoor samen met onze partner Allianz. Meer informatie kan je hier terugvinden: Reisverzekeringen

Verplichte persoonlijke uitrusting

Slaapzak (-5° comfort), donswanten, thermisch ondergoed en volledige skiuitrusting. Een donsjas is comfort.

ITA Verhuur

 • Donsjas RAB Neutrino Pro Jacket (-20°C): 50€/week, 100€ waarborg
 • Donswanten North Face Himalaya Mitt (-30°C): 40€/week, 80€ waarborg
 • Donsslaapzak RAB Ascent 700 (-5°C comfort): 50€/week, 150€ waarborg

logboek

1. Vlucht Brussel-Kittila. Overnachting op hotel nabij Kittila, uitgebreid diner.

2-7. Taxitransport naar het startpunt van de expeditie. Into the wild, gedurende zes dagen lang zijn we volledig op onszelf aangewezen. We slapen in 4 verschillende trappershutten, waarvan drie met sauna. Tijdens de korte daglichtperiode trekken we over de toppen van de tunturi's, met unieke vergezichten bij het eerste daglicht van het jaar. Op dag 7 aankomst in de beschaving, overnachting op hotel en uitgebreid diner.

8. Taxitransport naar Kittilä. Terugvlucht naar Brussel.

* De Covid-19 crisis heeft een enorme impact op de luchtvaartsector. Wijzigingen in de vluchtschema's zijn mogelijk. We kunnen daarom momenteel niet uitsluiten dat er nog kleine verschuivingen gebeuren in het reisschema.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E4

Iceberg Nirvana Expeditie

 • aug/sept - 14 dagen - 3090€
 • rugzaktrekking - tent - ijsfjord
E5

The Russian Crossing

 • januari & februari - 11 dagen - 2390€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht
E3

Arctic Wonderland Expeditie

 • januari & februari - 8 dagen - 2040€
 • ski/raketten & pulka - hutten - noorderlicht