eerstvolgende afreis:

31/08/2023 - 10/09/2023
2190€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met Scandinavian Airlines Brussel - Lulea retour
 • alle lokale transfers
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten), m.u.v. een deel van de snacks voor overdag.
 • expeditiemateriaal (tenten, kookvuurtjes), sateliettelefoon, noodzender
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp

Exclusief

 • Reisverzekering
 • Een deel van de snacks dient vooraf zelf te worden aangekocht naar eigen smaak (reken op 25-40€)
7 vrije plaatsen

highlights:

 • – Unieke 8-daagse trektocht door 'Europees Alaska'
 • – Echt pionieren: geen paden, geen bruggen, zelf onze weg zoeken door de wildernis: ultieme into the wild ervaring
 • – Explosie herfstkleuren en noorderlicht: mooiste wandelseizoen van het jaar
 • – Uniek avontuur in kleine groep, onder leiding van Vlaamse gids

We stellen deze reis voor op onze speciale infoavonden.

-

Sarek Nationaal Park in Noordwest-Zweden wordt ook wel "Europees Alaska" of "Europa's laatste wildernis" genoemd. Het is het grootste gebied van het continent zonder enige voorzieningen voor wandelaars (geen paden, geen bruggen, geen berghutten). Ruwe bergmassieven met talloze gletsjers worden van elkaar gescheiden door een opvallend en uniek web aan eindeloze groene valleien doorvlochten door azuurblauwe rivieren. Het is één van Europa's laatste toevluchtsoorden voor bruine beren, elanden en lynxen.

Onder wilderniswandelaars heeft Sarek een bijna mythisch status verworven, en daardoor is het park het laatste decennium ook iets drukker geworden dan vroeger. De meeste wandelaars en organisaties volgen echter 2 grote assen die toelaten om het park vrij eenvoudig te doorkruisen. Into the Arctic doorkruist het park van Noordoost naar Zuidwest via een eigenzinnige route die werd verkend in 2021. De eerste 2 dagen volgen we één van die meer belopen sporen om toegang te krijgen tot het hart van het Nationale Park, maar daarna knopen we rendiersporen in weinig belopen zijvalleien aaneen - met tussenin enkele hoge doorsteken door de bergen. Op meerdere dagen komen we wellicht geen mens tegen. Indien de omstandigheden goed zijn hebben we onderweg de mogelijkheid om enkele uitzichtstoppen te beklimmen.

We trekken het park in tijdens de eerste week van september. Dit is een echte wildernistocht, die een positieve ingesteldheid en uitstekende fysieke conditie vereist. Rivierdoorwadingen, drassige passages en terrein met moeilijk struikgewas zijn dagelijkse kost. Op de hogere routes is er regelmatig stenig terrein en valt mogelijk reeds de eerste sneeuw. Slecht weer is courant, en de temperaturen liggen vaak maar enkele graden boven het vriespunt.

De beloning voor die hardere condities is echter enorm: de toendra en het berkenbos exploderen volop in hun uniek pallet aan herfstkleuren. De insecten zijn verdwenen, en tijdens heldere nachten danst het noorderlicht aan de hemel. Qua variëteit is dit veruit het mooiste moment van het hele jaar in de Zweedse bergen.

jouw reisbegeleiders

Frederik Wuyts

Frederik Wuyts Afreis 1

E-factor 5

Een uitstekende goede fysieke conditie is noodzakelijk. De desolaatheid en het vaak zware terrein zonder paden (rivierdoorwadingen, blokkenterrein) kunnen deze reis fysiek en mentaal zwaarder maken. Dagelijks leggen we 15-20km af, en onze voortgang wordt vertraagd door de afwezigheid van paden. Inclusief pauze's zijn we vaak 8-9u onderweg.

Voorafgaande ervaring met trektochten in bergachtig terrein is zeer sterk aanbevolen voor deze tocht. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dat je 1 uur intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. We zijn 8 dagen volledig autonoom, wat betekent dat het gewicht van onze rugzak bij aanvang rond de 20kg bedraagt. Slecht weer kan de reis gevoelig zwaarder maken.

Comfort

Overnachtingen in tent. We gebruiken een ruime 3-persoonstent per twee deelnemers. Vooraf en achteraf overnachten we in vol penion in Galliväre en Lulea.

Maaltijden

Onderweg uitgebreid ontbijt, snacks met veel variatie en expeditievoeding. In Gällivare en Lulea uitgebreid restaurantbezoek.


Klimaat

Begin september markeert in Sarek het begin van de herfst. Overdag schommelen de temperaturen meestal tussen 5°C en 15°C. Bij helder weer komt lichte nachtvorst regelmatig voor. Daglicht van 5u30 tot 20u

Aantal deelnemers

min. 7, max. 10 deelnemers.
Een verplichte fysieke voorbereidingstest in de Ardennen, een voorbereide vergadering bij Into the Arctic (periode april-juni, wordt vastgelegd in samenspraak met de deelnemers).

Bijzondere persoonlijke uitrusting

Slaapzak (-5°C comfort), degelijk slaapmatje.

ITA Verhuur

Slaapzak Cumulus Panyam 600 (comfort -5°C, 1070g): 70€ voor deze expeditie. Slaapmatje (Sea to Summit Ether XT, 470g): 35€ voor deze expeditie.

logboek

1. (31/08/2023) Vlucht Brussel - Lulea. Transport per trein naar Gällivare; diner op restaurant & overnachting op hotel (we splitsen het transport naar Sarek over 2 dagen om niet in het donker aan te komen)

2. (01/09/2023) Transport naar het startpunt van de tocht. Begin van de 8-daagse doorkruising van Sarek Nationaal Park.

2-9. 8-daagse doorkruising van Sarek Nationaal Park. We bivakkeren elke nacht op een prachtige locatie diep in de wildernis.

10. (09/09/2023) Aankomst in Kvikkjokk; transport naar Lulea. Uitgebreid diner & overnachting op restaurant.

11. (10/09/2023) Terugvlucht Lulea-Brussel.