Covid-19 update

eerstvolgende afreis:

volgende afreis in 2021
prijs in voorbereiding
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met Air Iceland Reykjavik-Kulusuk retour
 • alle lokale transfers per boot (5 transfers)
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten)
 • expeditiemateriaal (tenten, kookvuurtjes), sateliettelefoon, noodzender
 • logistiek voor food cache op de 11-daagse trektocht.
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten
 • professionele begeleiding door twee Vlaamse Into the Arctic gidsen
 • twee bijkomende gletsjergidsen op de alpiene driedaagse
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp


Exclusief

 • Vlucht Brussel - Reykjavik retour, eventueel logies in Reykjavik
 • reisverzekering

highlights:

 • – Zware, 11-daagse expeditietrekking met food cache door ongerepte wildernis
 • – Hoogalpien gebergte, ijsbergen, gletsjers, Inuitcultuur: een Groenland "best off"
 • – 3-daagse alpiene tocht: beklimming top in cordée, spectaculaire ijsgrot
 • – Echt pionieren: geen paden, geen bruggen, zelf onze weg zoeken door de wildernis: ultieme into the wild ervaring
 • – Uitzonderlijk begeleiding door 2 Vlaamse gidsen; 4 gidsen voor de alpiene driedaagse

We stellen deze reis voor op onze speciale infoavonden.

De oostkust van Groenland. Een enorm labyrith van diepe fjorden vol ijsbergen, gevoed door enorme gletsjers die zich van de ijskap naar de kust slingeren. De hoogste toppen van Groenland, tot ruim boven de 3000m, rijzen hier als een ijzige, onneembare muur uit de Noordelijke Atlantische Oceaan op. Slechts in het tweede deel van de zomer trekt het pakijs zich naar het noorden terug en wordt deze ongetemde wildernis enigszins toegankelijk.

Nabij het Inuitstadje Tasiilaq, één van de weinige bewoonde plaatsen langs duizenden kilometers kustlijn, priemt de brede Sermilik Ijsfjord ruim 100km door het gebergte. Diep in de fjord, weg van de invloed van de oceaan, is het klimaat wat warmer. De gletsjers, die razend steile, kilometers hoge granieten toppen draperen, hebben zich hier teruggetrokken hoog op de flanken van de valleien. We knopen deze indrukwekkende valleien aaneen tijdens een spectaculaire, 11-daagse expeditietrekking. Het terrein is vaak zwaar en ruig, met blokkenvelden, los morenepuin en véél ijskoude rivierdoorwadingen, soms bijna heupdiep. Steeds dieper dringen we het binnenland in, richting ijskap. We kamperen midden in de wildernis, meermaals met overzicht op de met gigantische ijsbergen bestrooide Sermilik Ijsfjord. Halfweg pikken we een "food cache" op langs de fjord, zodat we nooit meer dan 6 dagen voedsel moeten dragen. Een lange, totale onderdompeling in één van de meest wilde, ruige uithoeken van Groenland.

Op het einde van de trekking worden we in de wildernis per boot opgepikt. Na een rustdag in Tasiilaq beginnen we aan het tweede luik van de reis. We worden gedropt aan de snuit van de Karale Gletsjer, bijna 100km naar het oosten. De komende drie dagen vertoeven we in een alpiene wereld: we kamperen vlak boven het gletsjerfront, waarbij we regelmatig worden opgeschrikt door het gebulder van enorme ijsbergen die zich in zee storten. We beklimmen in cordée een eenvoudige alpiene top van zowat 1000m die een ongekend uitzicht biedt op het wilde kustlandschap. En op de terugweg naar Tasiilaq stoppen we - indien de zeegang het toelaat - onderweg nog even voor een 'hidden gem', een spectaculaire ijsgrot waarbij we via een oud smeltwaterkanaal ruim 100m diep een gletsjer kunnen inwandelen.

Onderweg is er een beperkt gevaar op ijsberen. 's Nachts lopen we wacht bij het kamp. Vanwege het uitzonderlijke karakter van deze expeditie wordt er vanaf 6 deelnemers een tweede Into the Arctic gids bijgeschoven. Voor de alpiene driedaagse doen we daar bovenop nog eens beroep op 2 lokale gletsjergidsen.

jouw reisbegeleiders

E-factor 7

Een uitstekende fysieke conditie en mentale paraatheid is vereist. Deze reis past in onze zwaarste categorie. Met name het terrein is vaak erg pittig: blokkenvelden, morenepuin, vaak meerdere zware rivierdoorwadingen per dag. De dagafstanden zijn beperkt (gemiddeld 12km), maar door de afwezigheid van paden en het zware terrein vorderen we soms zeer traag. Voorafgaande ervaring met trektochten in bergachtig terrein is noodzakelijk voor deze tocht. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dat je 1 uur intensieve duursport makkelijk en op dagelijkse basis moet aankunnen. Dankzij de food cache op de 11-daagse dragen we nooit meer dan 6 dagen eten; desondanks loopt het rugzakgewicht bij het begin van de trajecten in autonomie op tot pakweg 18kg. Slecht weer kan deze tocht gevoelig zwaarder maken.

Comfort

Overnachtingen in tent. In Tasiilaq en Kulusuk overnachten we driemaalmaal in een comfortabele hostel met alle voorzieningen.

Maaltijden

Onderweg uitgebreid ontbijt, snacks met veel variatie en expeditievoeding. In Tasiilaq en Kulusuk driemaal restaurant, uitgebreid diner met typische lokale keuken (rendier, muskusos, zalm, ...)

Klimaat

Het zomerklimaat in deze regio is gunstig, met vaak stabiel weer. Dagtemperaturen in augustus 7-14°C. Daglicht van 4u tot 21u; zeer beperkte kans op noorderlicht tijdens de laatste nachten van de reis.

Aantal deelnemers

min. 7, max. 10 deelnemers.

Een verplichte fysieke voorbereidingstest in de Ardennen, een voorbereide vergadering bij Into the Arctic (periode april-juni, wordt vastgelegd in samenspraak met de deelnemers).

Bijzondere persoonlijke uitrusting

Slaapzak (-5°C comfort), degelijk slaapmatje.

ITA verhuur

 • Donsslaapzak Cumulus Panyam 600 (-5°C comfort): 100€ voor deze expeditie

logboek

1. (05/08/2020) Vlucht Brussel-Reykjavik, overnachting in Reykjavik.

2. (06/08/2020) Vlucht Reykjavik-Kulusuk, inkopen in Kulusuk, dropping per boot voor begin 11-daagse expeditietrekking.

3-13. 11-daagse expeditietrekking langs de Sermilik Ijsfjord en de naburige valleien. Oppikken food cache op dag 7-8. Transport per boot naar Tasiilaq op dag 13.

14. Rustdag in Tasiilaq.

15-17. Alpiene 3-daagse nabij Karale Gletsjer. Beklimming alpiene top, bivak nabij gletsjerfront, bezoek ijsgrot op de terugweg. Overnachting in Kulusuk.

18 (22/08/2020) Laatste ochtend in Kulusuk, terugvlucht Kulusuk - Reykjavik. Overnachting in Reykjavik.

19 (23/08/2020) Vlucht Reykjavik - Brussel

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E5

Wild South Aurora Expeditie

 • augustus & september - 15 dagen - 2990€
 • rugzaktrekking - tent - kayak
E5

Eternity Fjord Expeditie

 • juli & augustus - 15 dagen - 3295€
 • rugzaktrekking - tent - ijskap
E5

Sulitjelma Backcountry Special

 • augustus - 10 dagen - 1690€
 • rugzaktrekking - tent - wildernis