Covid-19 update

Laatste update: 16/05/2020


De piek van de Covid-19 besmetting lijkt in West-Europa achter ons te liggen, het toerisme in Europa komt de komende weken en maanden mondjesmaat weer op gang. Steeds meer landen, voornamelijk binnen de Schengen zone, zullen hun grenzen weer openen voor reizigers. We zijn nog steeds voorzichtig, maar er ontstaat in elk geval weer een zeker perspectief dat we deze zomer in meer of mindere mate de bergen in kunnen trekken.

Hieronder geven we een kort overzicht van wat de huidige maatregelen betekenen voor jullie als reiziger of als geïnteresseerde klant. Daarbij is het ook belangrijk om het algemene kader binnen de toeristische sector kort te schetsen, en in te gaan op de maatregelen die door de overheid zijn genomen om reizigers en reisbureaus te beschermen in deze ongeziene crisis.


Algemeen kader; relatie tussen klant en reisbureau

Naast het enorme menselijke leed is de impact van het Covid-19 virus op de toeristische sector gigantisch: miljoenen reizigers zijn rechtstreeks getroffen; luchtvaartmaatschappijen, reisagenten, hotels en horeca vechten door de totale stilstand van het toerisme om te overleven.

Een algemeen kader voor de reissector is intussen uitgetekend door de regering. Zoals jullie wellicht vernamen in de pers zijn bij het begin van de crisis enkele ministeriële besluiten goedgekeurd, die op 19 maart en 6 april zijn verschenen in het Staatsblad.

Samengevat is het volgende besloten:

  • Zowel de klant als het reisbureau blijven gebonden aan het afgesloten reiscontract (met prestatieverbintenis voor het reisbureau en geldende betalingsvoorwaarden voor de klant, inclusief de betaling van de volledige reissom zelfs al wordt de reis geannuleerd)
  • Indien de reis vanwege de Covid-19 crisis door de reisorganisator moet worden geannuleerd, dan mag de reisorganisator een voucher afleveren aan de klant ter waarde van dit betaalde bedrag (de deelnameprijs). Die voucher heeft een geldigheid van 12 maanden.
  • De deelnemer heeft het recht om na 12 maanden – uiteraard enkel indien hij tegen die tijd het voucher nog niet heeft benut – een terugbetaling te vragen van de som vermeld op het voucher.

Wie de volledige teksten wil nalezen, kan dat hier doen: Ministerieel besluit 19 maart en ministerieel besluit 6 april

Deze maatregelen van de overheid zijn een moeilijke evenwichtsoefening tussen de belangen van de reisorganisator en de klant: het reisbureau behoudt dankzij het vouchersysteem voldoende cash om deze periode door te komen (er komen immers maandenlang geen nieuwe boekingen binnen), en de klant krijgt een voucher (en na 12 maanden eventueel een terugbetaling) ter waarde van de volledige reissom, zodat hij geen enkele kost moet dragen. Dit vouchersysteem valt trouwens ook volledig onder de Belgische reiswetgeving, waardoor de reiziger beschermd is mocht het reisbureau failliet gaan (dan komt de insolventieverzekering van het reisbureau tussen).

Wat betekent dit concreet voor jullie?

Winterexpedities 2021 (Lapland, Ijsland, Spitsbergen)

Ons aanbod winterexpedities 2021 staat intussen online, de inschrijvingen zijn geopend.

We gaan er van uit dat de situatie tegen komende winter is genormaliseerd. Omdat we begrijpen dat het Covid-19 een (terechte) bezorgdheid is bij jullie inschrijving, passen we daarbij onze reis- en betalingsvoorwaarden als volgt aan:

  • Voor nieuwe boekingen: zolang er reisbeperkingen gelden, zal er bij inschrijving een voorschot worden gevraagd van slechts 10% van de reissom (normaal: 40%). Dit louter als reservatiegarantie.
  • de betaling van de rest van het voorschot (30% van de reissom) zal dan worden gevraagd 30 dagen nadat de reisbeperkingen voor het gebied in kwestie worden opgeheven.
  • de storting van het saldo (60% van de reissom) gebeurt zoals gebruikelijk 6 weken voor afreis.
  • speciale Covid-19 annulatieregeling: indien de reis wordt geannuleerd omdat volgende winter vanwege Covid-19 toch nog steeds reisbeperkingen gelden, storten we de reissom terug. Enkel wat betreft de kost van het vliegticket volgen we de policy van de luchtvaartmaatschappij op het moment van de annulatie (volledige terugbetaling of voucher). Jullie kunnen dus zonder zorgen inschrijven, zelfs al is de situatie momenteel nog onzeker. Bij annulatie door de deelnemer blijven de gebruikelijke annulatievoorwaarden van kracht.

Door de afslanking van de luchtvaartmaatschappijen (SAS, Finnair) bestaat de kans dat er de komende maanden nog verschuivingen komen in de vluchtschema's. Het is mogelijk dat we daardoor in de komende maanden nog kleine wijzigingen krijgen in de logboeken van onze expedities.

Zomerexpedities 2020 (Groenland, Lapland)

Ook in de Noordelijke landen lijkt er stilaan één en ander op gang te komen in verband met het heropenen van de grenzen. Zo zal Ijsland vanaf 15 juni terug toeristen toelaten, met een verplichte Covid-19 test bij aankomst. Voor Groenland en Noorwegen is voorlopig nog niets bekend - we verwachten meer duidelijkheid voor eind mei.

Momenteel volgen we in elk geval nog steeds ons gebruikelijke stappenplan en tijdslijn zodat de expedities kunnen doorgaan zoals gepland.

Uiteraard zal Into the Arctic de aanbevelingen en reisbeperkingen van de lokale overheden strikt opvolgen, en zijn we afhankelijk van het aanbod van de luchtvaartmaatschappijen. Hoewel de publieke teneur optimistischer is dan enkele weken geleden, is het nog steeds mogelijk dat we daardoor één of meerdere expedities moeten annuleren.

Voor jullie gemoedsrust geven we graag alvast wat duidelijkheid wat er zal gebeuren in zo’n worst case scenario.

  • mocht het tot een annulering van jullie zomerexpeditie komen, zullen we in tegenstelling tot andere reisbureaus nooit vragen om alsnog ook het reissaldo nog te betalen. Dat zou voor ons niet comfortabel aanvoelen. Een eventueel voucher zal dan de waarde hebben van het eerder betaalde voorschot.
  • De vouchers zouden ook een langere geldigheidsduur hebben dan de wettelijk vereiste 12 maanden, zo hebben jullie maximale tijd hebben om te beslissen.

Nieuwe inschrijvingen voor de expedities zijn nog steeds mogelijk - er zijn nog enkele plaatsen vrij. We behandelen deze dossiers zoals hierboven beschreven.


Zomerexpedities 2021 (Lapland, Groenland, nieuwe bestemmingen)

De expedities worden gelanceerd in september 2020. Eventuele bijzondere reisvoorwaarden zullen we aftoetsen kort voor lancering van de expeditiekalender.

Slotwoord

We begrijpen dat dit voor jullie als reizigers een extreem onzekere situatie is – en bedanken jullie alvast nog eens voor jullie begrip en geduld. We houden jullie uiteraard op de hoogte bij verdere evoluties.

We willen kort nog eens beklemtonen en garanderen dat de werking van Into the Arctic dankzij ons no-nonsense reisconcept en eenvoudig businessplan - we hebben geen enkele lopende lening - op geen enkele manier in het gedrang komt.

We staan uiteraard steeds ter beschikking voor verdere toelichting.

Willem & Brent