Covid-19 update

Laatste update: 20/01/2021

De heropflakkering van het Covid-19 virus in grote delen van Europa treft ook de reissector en ons aanbod. We dienen als organisatie zowel rekening te houden met de geldende richtlijnen in België, in het land van bestemming, en eventuele onderlinge reisbeperkingen. We stellen jullie veiligheid uiteraard centraal en zullen bij twijfel de afreis annuleren. Hieronder kan je de meest recente informatie terugvinden - en we geven meteen ook een korte blik achter de schermen.

Alle winterexpedities werden inmiddels geschrapt. We verwachten geen versoepelingen van de maatregelen voor maart-april. Naarmate de vaccinatiecampagnes richting de zomermaanden worden opgeschaald valt een geleidelijke versoepeling van de reisbeperkingen te verwachten. Het blijft echter moeilijk om hierop een concrete timing te plakken.

Speciale Covid-19 annulatieregeling voor alle nieuwe boekingen: indien jouw reis wordt geannuleerd omdat er reisbeperkingen zijn of er in België of het land van bestemming een samenscholingsverbod geldt , storten we de reissom 100% terug. Jullie kunnen dus zonder zorgen inschrijven, zelfs al is de situatie momenteel nog onzeker. Bij annulatie door de deelnemer blijven de gebruikelijke annulatievoorwaarden van kracht.


Overzicht per land voor de bestemmingen van Into the Arctic:

  • Finland: De grenzen zijn gesloten voor Belgische toeristen.
  • Zweden: Er worden door de Zweedse overheid momenteel geen reisbeperkingen opgelegd. Buitenlandse Zaken in België classificeert Zweden echter wel als een 'rode' bestemming: bij terugkeer naar België is een quarantaine en dubbele test verplicht.
  • Noorwegen: De grenzen zijn gesloten voor Belgische toeristen.
  • Groenland: De grenzen zijn gesloten voor Belgische toeristen.
  • Ijsland: Sinds 19/08/2020 is een quarantaine van 5 dagen verplicht. Na die 5 dagen wordt een test afgenomen - indien die negatief is mag je het land binnen zonder verdere beperkingen.

Ijsland, Noorwegen en Groenland hopen 70% van de bevolking te vaccineren tegen eind juni. In Zweden en Finland wordt de zomer vooropgesteld.

Wat betekent dit concreet voor jullie?

We proberen als organisatie pragmatisch en maatschappelijk verantwoord te handelen. We zullen de reis daarom enkel laten doorgaan indien de veiligheid en kwaliteit tijdens de expeditie 100% wordt gewaarborgd, en er geen moeilijkheden optreden in verband met quarantaines bij terugkeer naar België. Daarom zal je expeditie enkel plaatsvinden indien het land van bestemming in code groen of oranje staat; en er uiteraard omgekeerd ook geen reisbeperkingen van de lokale overheid gelden voor Belgische reizigers.

  • Winterexpedities 2021: Vanwege de nieuwe beperkingen i.v.m. niet-noodzakelijke reizen, in combinatie met de slechte Covid-19 situatie ter plekke, werden inmiddels alle winterexpedities geschrapt. Getroffen reizigers hebben reeds een volledige refund ontvangen.
  • Zomerexpedities 2021 (Groenland, Lapland, Ijsland): We gaan er van uit dat deze expedities kunnen doorgaan zoals gepland. De inschrijvingen werden in september stapsgewijs geopend. Op deze reizen bieden we onze bijzondere Covid-19 annulatieregeling aan - Into the Arctic draagt het volledige financiële risico bij een mogelijke annulatie.

Door de afslanking van de luchtvaartmaatschappijen (SAS, Finnair, Air Greenland) bestaat de kans dat er de komende maanden nog verschuivingen komen in de vluchtschema's. We worden helaas ook geconfronteerd met de eerste faillissementen van lokale partners. Het is mogelijk dat we daardoor in de komende maanden nog kleine wijzigingen moeten aanbrengen in de logboeken van onze expedities. De kwaliteit van het aanbod staat daarbij niet ter discussie. Indien het reisschema toch structurele veranderingen ondergaat, zal de deelnemer steeds de keuze krijgen tussen een refund of het herbevestigen van de boeking.

Wat indien jouw reis wordt geannuleerd?

Indien jouw expeditie wordt geannuleerd op basis van bovenstaande criteria, betaalt Into the Arctic gewoon de volledige reissom binnen de 7 dagen terug. Dat is met inbegrip van eventuele verzekeringspremies. Er worden geen administratieve kosten aangerekend. We werken sinds september niet meer met vouchersystemen.

Ook voor wie z'n geannuleerde reis geheel of gedeeltelijk betaalde met een Into the Arctic voucher uitgegeven in de periode maart - augustus, ontvangt een 100% refund.


Werking Into the Arctic

De reissector wordt uiteraard zeer zwaar getroffen door deze lange, uitzonderlijke periode. Ook voor ons zijn het moeilijke tijden. Sinds half maart zijn enkel onze "Into the Arctic clan" dagexcursies met de packraft kunnen doorgaan. Heel veel zaken hebben we niet in de hand, de voortdurende onzekerheid maakt het vaak moeilijk om beslissingen te nemen in verband met de expedities.

Into the Arctic bestaat uit twee werkende vennoten, zonder personeelsbestand. Dat geeft ons ruimte om onze kosten momenteel tot een absoluut minimum te herleiden. We hebben al ons materiaal in eigen beheer, en hebben geen enkele lopende lening. Die comfortabele positie laat ons toe om deze storm indien nodig nog tot in 2022 te doorstaan, zonder intussen compromissen te moeten maken op vlak van klantenservice.

We begrijpen dat dit voor jullie als reizigers een extreem onzekere situatie is – en bedanken jullie alvast nog eens voor jullie begrip en geduld. We proberen te handelen uit buikgevoel om elk dossier 100% correct op te volgen en intussen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid niet uit de weg te gaan. Het is hartverwarmend om zonder enige uitzondering positieve reacties te hebben ontvangen op onze strategie en communicatie. Hopelijk geeft dat iedereen een goed gevoel om na deze noodgedwongen onderbreking samen weer geweldige expedities te beleven.

We staan uiteraard steeds ter beschikking voor verdere toelichting.

Willem & Brent

039s