the E-factor

In order to grade our trips we created the E-factor. A barometer for the fysical and mental level and expedition feeling of every trip.

IMG 7476

factor E1

E-factor 1 groeperen de Into the Arctic Clan activiteiten, enkel toegankelijk voor 'anciens'.

Wil je graag wat reisgenoten terugzien? Ervaringen delen met onze gidsen? Dat kan op een gezellige barbecue in ons Into the Arctic Basiskamp, een dagtocht in de (Vlaamse) Ardennen, of een dagje peddelen dicht bij huis?

Bekijk de reizen met e-factor E1

P8315649

factor E3

In de E3-categorie vind je onze expedities terug met lage instapdrempel: bijvoorbeeld winterse pulka-expedities met relatief korte dagen én met overnachtingen in hutten. De gebieden waar deze tochten doorgaan zijn vaak al desolaat, maar wel nog relatief vlot bereikbaar. Ook meerdaagse rugzaktrekkings langs hutten (bewaakte hutten of onbewaakte hutten) in "eenvoudiger" terrein en met beperkte periodes in autonomie, steeds maximaal een zestal dagen wandelen.

Dagelijks zijn we gemiddeld 5u per dag onderweg, met soms 1-2 langere etappes. Een goede basisconditie is dus zeker een must, maar deze tochten zijn in principe haalbaar voor iedereen met een sportieve ingesteldheid;

Bekijk de reizen met e-factor E3

IMG 7527

factor E4

De E4-categorie groepeert expedities die iets verder gaan dan E3. In de winter betekent dit concreet een onvoorspelbaarder tochtverloop, gemiddeld langere dagen met af en toe een moeilijkere passage die rekent op een een goede groepsdynamiek.

Alle tententrekkings met een hoog startgewicht van de rugzak starten bij E4. De dagen zijn niet noodzakelijk langer dan E3, maar krijgen een wildernis ITA stempel: door ongebaand terrein, langs moeilijkere blokkenvelden en dus zonder goede paden, een occasionele rivierdoorwading. Ook huttentreks in lange autonomie die meer techniek en doorzettingsvermogen vragen, vallen hieronder.

Bekijk de reizen met e-factor E4

DSC3720

factor E5

E5 reizen in de winter voldoen steeds aan 1 of meerdere van volgende kenmerken: kouder en dus met een zwaardere mentale belasting van het klimaat of de elementen (bvb IJsland). Of langere etappes, waarbij we soms eens zeven of acht uren onderweg zijn (russian en dividalen). Of kamperen in winterse condities, zoals onze basisexpeditie op Spitsbergen.

In de zomer herken je deze reizen door de zeer lange periodes in autonomie, vanaf zeven dagen of langer met alle voeding. Ook gedurende langere duur zwaar en ongebaand terrein (lange moeilijke passage's, zware rivierdoorwadingen, risico om bij slecht weer vast te zitten)

Vanaf de E5-categorie wordt het echt serieus - deze expedities raden we af zonder voorgaande ervaring. Een uitstekende fysiek en mentaal sterk staan, zijn een must.

Bekijk de reizen met e-factor E5

P8305539

factor E6

Zeer zware winterexpedities door zowel fysieke als mentale belasting (lange en zware etappe's, potentieel extreme weersomstandigheden, bivakkeren) of zomerexpedities met zeer lange periodes in autonomie (7+ dagen) en met zeer zwaar en ongebaand terrein gedurende lange periodes. De expedities van deze categorie vragen een uitstekende fysieke conditie en een extreem flexibele mindset.

Bekijk de reizen met e-factor E6

S09

factor E7

Dit zijn onze zwaarste expedities - voor fijnproevers die op zoek zijn naar een extreme mentale uitdaging.

Vaak zijn deze reizen fysiek niet zwaarder dan E5 of E6 reizen. Klimaat, ontbering, duur en extreem afgelegen kenmerken deze expedities. Echte 'specials' dus door de meest ongerepte wildernis en die we maar eens om de zoveel jaar organiseren, voor ervaren expeditieklanten die tot het uiterste willen gaan.

Bekijk de reizen met e-factor E7