Reiswijzer

Inspiratie voor jouw volgend avontuur

Hoewel op slechts 4 uur vliegen van het Europese vasteland, is dit enorme eiland voor vrijwel iedereen niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een 'witte vlek' op de kaart. Toch kan je er wandelgebieden terugvinden die tot de mooiste ter wereld behoren. Een trektocht in Groenland is een les in nederigheid: de grootsheid, wijdsheid en ongereptheid van het landschap kennen hun gelijke niet. De afwezigheid van paden maakt dat we zelf onze weg zoeken door de wildernis; over minerale hoogplateaus, langs de kust van met ijsbergen bestrooide fjorden, wadend door rivieren en door struikgewas in groene valleien. Eenmaal weg uit de dorpen kom je dagenlang geen mens tegen en zijn we volledig op onszelf aangewezen.

DSC3055
IMG 1042
DSC0512

Immense wildernis

Groenland heeft grofweg de oppervlakte van alle West-Europese landen samen. Voor 85% is die door de ijskap bedekt, maar vooral langs de westkust en in het zuiden zijn er ook brede, ijsvrije stroken land. In de wintermaanden vormt zich rondom het gehele eiland uitgezonderd de zuidwestkust een dikke laag zee-ijs, die in het late voorjaar weer opbreekt wanneer de zon steeds hoger aan de hemel staat.

Op dat enorme eiland wonen zowat 56000 mensen verspreid over zo'n 170 bewoonde plaatsen langs de kust; Groenland is daarmee met grote voorsprong het dunst bevolkte land ter wereld. Het overgrote deel van die bevolking woont langs de ijsvrije zuidwestkust, waar scheepvaart en enige economische activiteit mogelijk is.

Het landschap in Groenland is geboetseerd door ijs: al miljoenen jaren banen reusachtige gletsjers zich van de ijskap een weg richting kust. Tijdens de ijstijden bedekte de ijskap het gehele eiland, tijdens interglaciale periodes (zoals het huidige Holoceen) geven ze langs de kust stroken land bloot waarop duidelijk de littekens zichtbaar zijn van de kracht van het ijs: duizenden meren op de hoogplateaus, enorme fjordensystemen, en ruw hooggebergte. Ze vormen het decor voor één van de machtigste, meest onontgonnen en fascinerende wandelgebieden op aarde.

Unieke terreinkennis

Aan onze expedities ging jarenlange planning vooraf: meer dan 4000 wandelkilometers en 12 maanden lang zijn we gaan verkennen langs grote delen van de kustlijn. De reisroutes in het aanbod zijn een echte 'best off', een zorgvuldige selectie uit al die verkenningen: spectaculaire wandelgebieden waar niemand anders komt; en waar we prachtige, gebalanceerde trekkings konden uitwerken met haalbare logistiek. We kunnen naamloze bergen beklimmen waar misschien nog nooit een mens op de top stond!

Ons aanbod expedities varieert jaarlijks. Tussen de expedities zijn er gradaties is fysieke en technische moeilijkheidsgraad, zodat elke sportieve wandelaar aan z'n trekken komt.

Totale autonomie

Eigen aan dit type exclusieve trektochten op Groenland zijn de lange periodes in autonomie. Onderweg komen we immers geen enkel spoor van menselijke beschaving tegen. We dragen bij aanvang van de tocht dus al het eten voor minimaal 5-6 dagen op onze rug - aangevuld met het kampeermateriaal komt het gewicht van de rugzak dus snel boven de 15kg uit - voor de langere expedities gaat dit naar een startgewicht van 20kg. Daarnaast vertraagt de afwezigheid van paden onze voortgang. Een zeer goede fysieke conditie is dus aangewezen voor deze reizen. Voor sommige trekking (zoals onze Cape Farewell Expeditie en de Eternity Fjord Expeditie) is voorgaande bergwandelervaring vanwege het zware terrein een must; andere tochten (zoals onze Iceberg Nirvana Expeditie) hebben een lagere instapdrempel en zijn haalbaar voor elke gemotiveerde wandelaar die het gewicht van de rugzak aan kan.

P7280934b
P8129563 63

Zomerse omstandigheden

Hoewel Groenland voor 90% met ijs is bedekt, zijn de zomers zonnig en intens met eindeloos daglicht. De neerslag en het aantal zonuren is vergelijkbaar met Zuid-Frankrijk – alleen wandel je hier dagenlang met gigantische gletsjers en ijsbergen als sensationele backdrop!

In de zomermaanden wordt langs de zuidwestkust overdag makkelijk 10-15°C, wat dieper in het binnenland (waar de invloed van het koude zeewater kleiner is) vaak nog wat meer. Nachtvorst is dan zeer uitzonderlijk. Ideale wandelomstandigheden dus. Vanaf half augustus beginnen de temperaturen stilaan te zakken en gaat het 's nachts soms een graadje vriezen.

Insecten

Het Hoge Noorden in de zomermaanden... vaak is het een moeilijke combinatie. Enorme zwermen muggen en kleine vliegjes kunnen een op papier prachtige tocht veranderen in een ware calvarie. Ook op Groenland zijn er soms zeer veel insecten aanwezig.

De insecten zijn één van onze voornaamste criteria bij het plannen van de tochten en reisperiodes. In gebieden die gevoelig zijn aan insecten gaan we wat later in de zomer op pad: het wordt 's nachts al wat frisser en de meeste muggen zijn verdwenen. Op andere tochten, zoals de Eternity Fjord expeditie, kiezen we bewust voor gebieden waar de 'bug pressure' van nature laag is.

Veiligheid

Into the Arctic draagt veilige buitensport hoog in het vaandel. Iridium satelliet communicatie, noodbakens, WAFA training, emercency beacons en gedetailleerde draaiboeken van èlke expeditie zijn slechts enkele van onze procedures.

Ijzersterke, eigen logistiek

Into the Arctic maakt op alle trips gebruik van state-of-the-art materiaal (Hilleberg tenten, kookvuurtjes, …). Lokaal worden we ondersteund door contacten die doorheen de jaren opgebouwd zijn, vaak Inuit.

Voorbereidende dag

Voor elke afreis is er een voorbereidende namiddag (periode apr-juni), waarbij we de planning in detail overlopen, kennis maken met de groepsleden en de gids, het materiaal en de vereiste persoonlijke uitrusting. Deze namiddagen gaan steeds door in ons Into the Arctic basecamp.

Materiaaladvies

Als gepassioneerde gidsen staan we jullie graag bij met advies over persoonlijke uitrusting.

Bourgondische expedities

Een royaal ontbijt, calorierijke stops en 's avonds uitgebreide 3-gangen diners. Bij vertrek en aankomst gaan we uitgebreid tafelen.

Meer weten over onze Groenland-expedities? Schrijf je in op een infosessie!

Ontdek onze expedities op Groenland

E4

Lost Coast Expeditie

  • augustus - 15 dagen - 3790€
  • rugzaktrekking - tent - noorderlicht
E5

Wild South Aurora Expeditie

  • aug/sept - 15 dagen - 3390€
  • trekking - tent - kayak
E7

Cape Farewell Expeditie

  • jul/aug - 19 dagen - 4090€
  • rugzaktrekking - tent - wildernis

Wild Places

Onze exclusieve reizen en expedities die niet onder Groenland of sneeuw & pulka passen. Hier kiezen we opnieuw 100% voor onontgonnen wildernis, nog niet ontdekt door toeristen en andere reisorganisaties. Denk aan de meest afgelegen wildernis in Scandinavië, Ijsland, Patagonië of Centraal-Azië.

lees meer

Pulka Expedities

De totale onderdompeling in de magische winterse sfeer van Lapland en het Hoge Noorden. Gewapend tegen de kou, eten voor een week in autonomie in de pulka. Out of the ordinary, into the white.

lees meer