eerstvolgende afreis:

17/01/2025 - 26/01/2025
2640€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met Finnair Brussel-Kittilä retour
 • alle lokale transfers per bus of privé vervoer
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten)
 • pulka’s, expeditiemateriaal, satelliettelefoon, gebruik sneeuwschoenuitrusting (sneeuwschoenen, stokken)
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp


Exclusief

 • reisverzekering
volzet

highlights:

 • – unieke condities bij de terugkeer van het licht na de poolnacht (kaamos)
 • – intens avontuur in een zeer kleine groep (7-8 deelnemers)
 • – zeer hoge kansen op noorderlicht
 • – begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids, thuis in het Hoge Noorden
 • – overnachten in primitieve trappershutten, 2x met sauna

We stellen deze expeditie voor op onze speciale info-avonden.

---

De 'Kaamos' is de periode van schemerdonkere condities tijdens de poolnacht net boven de poolcirkel. Tegen eind januari scheert de zon rond het middaguur vijf uur lang net boven de horizon, en overspoelt het onder sneeuw bedolven landschap voor de eerste keer van het jaar met felrood en oranje licht. Maar zo mogelijk nog unieker is het kleurenpallet aan roze, paars en blauw licht tijdens de eindeloze schemerperiode. De magie van het maagdelijke winterlandschap dat ontwaakt na de poolnacht is een aangrijpende gebeurtenis.

Met onze Kaamos Expeditie trekken we elk jaar naar een Nationaal Park in Finland. Dit jaar is het decor het Nationaal Park van Pallas-Ounastunturi, gelegen ver boven de poolcirkel. De tunturi's - de Finse heuveltoppen die boven de boomgrens uitkomen - zijn hier zo hoog en uitgestrekt dat we ons op bepaalde momenten in Noorwegen of Zweden wanen. Enkele uren laten dalen we dan weer af in het taïgawoud, waar oeroude dennenbossen kreunen onder het gewicht van dikke pakken verse poedersneeuw. Dit is een echte winderwonderland expeditie.

Elke avond slapen we in een andere primitieve trappershut op een unieke locatie - op één avond zelfs in een Finse 'laavu' (met kachel). We smelten sneeuw, hakken zelf hout en ontspannen bij het warme haardvuur. Elke avond genieten we van uitgebreide maaltijden met verse ingrediënten. Twee avonden genieten we van een heuse houtgestookte wildernis sauna. En na een zware dag komt misschien wel de ultieme beloning: een magische poollichtervaring. Hier, diep in de natuur, waar geen ander strooilicht is, kan je het noorderlicht het mooist waarnemen.

De dagafstanden tussen de hutten zijn gemiddeld (12-16km). Het erg korte daglicht zorgt ervoor dat we 's ochtends reeds bij het inzetten van de eerste schemering op pad gaan, en 's avonds de laatste kilometers soms in het donker afleggen. Zo vroeg op het jaar moeten we wellicht de volledige route zelf sporen, en we komen een hele week geen mens tegen. In combinatie met mogelijk extreem lage temperaturen is mentale weerbaarheid daarom vereist voor deze reis.

Deze tocht is een wat langere versie van de Arctic Wonderland Expeditie, met twee volledige nieuwe etappe's aan het einde van het traject.

jouw reisbegeleiders

Thomas Kerckhof

Thomas Kerckhof Afreis 1

E-factor 4

Een uitstekende fysieke conditie is noodzakelijk. De sneeuwcondities, het klimaat en het zelf sporen kunnen deze reis fysiek zwaarder maken. Vanwege de bijzondere omstandigheden (zeer korte dagen, deels navigeren in scherming/duisternis) is voorafgaande ervaring met onze pulka-expedities is aan te raden, maar geen must. Meewerken bij het hout hakken, water halen, maaltijden bereiden, in- en uitpakken behoort tot ieders taken. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dan je 1 uur intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. We nemen 3 pulka's mee per 4 deelnemers, maar elke deelnemer moet in staat zijn om een pulka van +-30kg gedurende meerdere dagen voor te trekken.

Hoewel de etappe's relatief kort zijn (12-16km) is deze expeditie relatief gezien zwaarder door het vele sporen en het extreem korte daglicht.

Comfort

Primitieve wildernishutten onderweg (met kachel en soms ook sauna) en comfortabele logies voor- en achteraf (warme douches & sauna).

Maaltijden

Onderweg verse voeding die wordt ingevroren. Dagelijks uitgebreide diners met veel verse vis, vlees en groentjes. Onderweg snacks met veel variatie. In Hetta en Levi (1ste en laatste avond) sfeervol restaurant, uitgebreid diner met typische Lapse keuken (rendier, gravlax, zalm, ...).

Klimaat

In januari variëren de temperaturen van -5°C tot -35°C. De zeer droge lucht en het gebrek aan wind in Finland maken de koude zeer draaglijk. Daglicht tussen 10u en 14u30, schemerlicht tussen 9u00 en 15u30. Bij betrokken weer blijft het onder een loden hemel soms de hele dag halfduister.

Aantal deelnemers

Max. 7-8 deelnemers.
We organiseren een voorbereidende vergadering bij Into the Arctic (periode oktober - december).

Verzekering

Een reisbijstandsverzekering is verplicht; een annulatieverzekering optioneel. Je kan deze verzekering(en) optioneel afsluiten via Into the Arctic - we werken hiervoor samen met onze partner Allianz. Meer informatie kan je hier terugvinden: Reisverzekeringen

Verplichte persoonlijke uitrusting

Slaapzak (-5° comfort), donswanten, thermisch ondergoed en volledige skiuitrusting. Een donsjas is comfort.

ITA Verhuur

 • Donsjas RAB Neutrino Pro Jacket (-20°C): 60€/week
 • Donswanten North Face Himalaya Mitt (-30°C): 40€/week
 • Donsslaapzak RAB Ascent 700 (-5°C comfort): 70€/week
 • Combinatie van bovenstaande: 145€/week

logboek

1 (17/01/2025). Vlucht Brussel-Kittila. Transfer naar Hetta, overnachting op hotel en diner op restaurant.

2-9 (18-25/01/2025). Into the wild, gedurende acht dagen lang zijn we volledig op onszelf aangewezen. We slapen in 5 verschillende trappershutten, waarvan eentje met sauna. Vanuit deze hut met sauna maken we een dagtocht. Tijdens de korte daglichtperiode trekken we over de toppen van de tunturi's, met unieke vergezichten bij het eerste daglicht van het jaar. Op dag 9 aankomst in de beschaving, overnachting op hotel in Levi en uitgebreid diner.

10 (26/01/2025). Taxitransport naar Kittilä. Terugvlucht naar Brussel.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E3

Arctic Wonderland Expeditie

 • jan/feb - 8 dagen - 2390€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht
E4

Taiga Poollicht Expeditie

 • februari - 10 dagen - 2590€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht
E5

The Russian Crossing

 • jan/feb - 11 dagen - 2740€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht