eerstvolgende afreis:

16/03/2023 - 28/03/2023
2790€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met SAS Brussel-Kiruna retour
 • alle lokale transfers per taxi en privé-transport
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten). Overnachting op luchthaven Stockholm-Arlanda tijdens de heenreis inclusief.
 • pulka’s, expeditiemateriaal, satelliettelefoon, gebruik toerlanglaufuitrusting (schoenen, ski’s, stokken & stijgvellen)
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten.
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp

Exclusief

 • reisverzekering
 • eventuele inflatietoeslag. Indien de brede inflatie, gemeten op jaarbasis tussen 01/10/2021 en 01/10/2022, meer dan 9% bedraagt, behoudt Into the Arctic zich het recht voor een inflatietoeslag in rekening te brengen gelijk aan de surplus inflatie. Bijvoorbeeld: als de brede inflatie over gegeven periode 11% bedraagt, kan Into the Arctic een toeslag van 2% op de reissom in rekening brengen.
volzet

highlights:

 • – lange verkenningsexpeditie door zelden bezochte uithoeken van Noord-Scandinavië
 • – geïsoleerde tocht langs buitengewone Arctische landschappen van Zweden en Noorwegen
 • – intens avontuur in kleine groep
 • – begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids, thuis in het Hoge Noorden
 • – zeer hoge kansen op noorderlicht

Dit is onze meest gewaagde nieuwe expeditie voor 2023 - een lange en complexe variant op onze Whiteout Expeditie waar we nog een heel stuk dieper de wildernis intrekken. Dit is onze langste huttentocht ooit. Zes etappe's zijn volledig onuitgegeven. Een echte verkenningsexpeditie dus!

We maken na een sneeuwscootertransport meteen een spectaculaire start in de ruigste gedeeltes van het massief van Kebnekaise, om na twee dagen heel kort aansluiting te vinden op de bekende Kungsleden Trail. Die laten we meteen weer achter ons om de eindeloze, golvende hoogplateaus nabij de Zweeds-Noorse grens door te steken. Door brede valleien en over uitgestrekte meren trekken we zuidwaarts tot zelfs de toppen van het Sarek Nationale Park aan de horizon verschijnen.

In een brede boog buigen we af richting Noorwegen en de dramatische toppen van Narviksfjell. We dringen door tot zó dicht bij de Atlantische Oceaan, dat we bij mooi weer tijdens een dagtocht hoog genoeg kunnen klimmen om de fjorden en de Lofoten-eilanden in zicht te krijgen. Door een aaneenschakeling van diep ingesneden valleien zoeken we ons een weg noordwaarts. Aan het eindpunt van de tocht stopt een trein op aanvraag in het piepkleine grensstation van Katterat om ons terug richting beschaving te brengen.

Met de warmte van het vuur kunnen we elke avond bekomen en genieten we van uitgebreide wildernismaaltijden, met verse producten uit het Hoge Noorden. De Zweedse en Noorse berghutten zijn oergezellig. Eenmaal we de Kungsleden achter ons laten hebben we de hutten vaak voor ons alleen. Eind maart hebben we nog alle kansen op Noorderlicht - gezien de ligging ver boven de poolcirkel en de duur van de expeditie zijn de kansen op een enorm spektakel onderweg groot.

Het terrein op deze expeditie is soms geaccidenteerd, met enkele steilere beklimmingen en afdalingen. Voorafgaande ski-ervaring is aanbevolen. Fysiek is deze expeditie vrij uitdagend met 4 etappe's van 20 à 25km, en vaak behoorlijk wat hoogtemeters.

Aangezien dit een verkenningsexpeditie is, zijn de getoonde foto's een combinatie van beelden van onze Whiteout-expeditie, en referentiebeelden vanop onze andere expedities.

jouw reisbegeleiders

Willem Vandoorne

Willem Vandoorne Afreis 1

E-factor 5

Zeer goede fysieke conditie noodzakelijk. De sneeuwcondities, het klimaat en het zelf sporen kunnen deze reis fysiek zwaarder maken. Vooral de wind heeft op deze expeditie vaak vrij spel. Meewerken bij het hout hakken, water halen, maaltijden bereiden, in- en uitpakken behoort tot ieders taken. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dat je 1u intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. De duur van de expeditie vergt goed recuperatievermogen en positieve ingesteldheid. Gezien de duur van de expeditie moet elke deelnemer in staat zijn een pulka van +-30kg gedurende meerdere dagen voort te trekken. We voorzien één pulka per deelnemer.

Comfort

Zweedse en Noorse berghutten - eenvoudig maar met voldoende luxe (houtkachel, kookvuur, afzonderlijke slaapkamers). In sommige hutten is een sauna aanwezig. Vooraf en achteraf comfortabel hotel/chalet met proper sanitair.

Maaltijden

Onderweg verse voeding die wordt ingevroren. Dagelijks uitgebreide diners met veel verse vis, vlees en groentjes. Onderweg snacks met veel variatie. In Nikkaluokta en Abisko (1ste en laatste avond), uitgebreid diner met typische Lapse keuken (rendier, gravlax, zalm, ...).

Klimaat

Eind maart variëren de temperaturen van 0°C tot -25°C, maar in de bergen speelt ook de windchill een zeer belangrijke factor. Daglicht tussen 6u30 en 19u.

Aantal deelnemers

Max. 8 deelnemers.
We organiseren een voorbereidende vergadering bij Into the Arctic (periode oktober - december).

Verzekering

Een reisbijstandsverzekering is verplicht; een annulatieverzekering optioneel. Je kan deze verzekering(en) optioneel afsluiten via Into the Arctic - we werken hiervoor samen met onze partner Allianz. Meer informatie kan je hier terugvinden: Reisverzekeringen

Verplichte persoonlijke uitrusting

Slaapzak (-5° comfort), donswanten, thermisch ondergoed en volledige skiuitrusting. Een donsjas is comfort.

ITA Verhuur

 • Donsjas RAB Neutrino Pro Jacket (-20°C): 60€/week
 • Donswanten North Face Himalaya Mitt (-30°C): 40€/week
 • Donsslaapzak RAB Ascent 700 (-5°C comfort): 70€/week
 • Combinatie van bovenstaande: 145€/week

logboek

1 (16/03/2023). Avondvlucht Brussel - Stockholm Arlanda. Overnachting in hotel op de luchthaven.

2. Ochtendvlucht Stockholm Arlanda - Kiruna. Voorbereiding van de expeditie. Overnachting en diner in Nikkaluokta.

3-12. Transport naar het startpunt van de expeditie. Aansluitend start tiendaagse skitrekking in het grensgebied Noorwegen-Zweden. Op dag 12 korte treinrit naar Abisko; overnachting en diner in het Fjallstation van Abisko.

13 (28/03/2023). Transfer naar Kiruna en terugvlucht naar Brussel.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E5

The Russian Crossing

 • januari & februari - 11 dagen - 2540€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht
E4

Whiteout Expeditie

 • maart - 11-12 dagen - 2490€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht
E5

Eternity Fjord Expeditie

 • augustus - 16 dagen - 3590€
 • rugzaktrekking - tent - ijskap