eerstvolgende afreis:

18/03/2024 - 29/03/2024
2890€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met SAS Brussel-Lulea / Kiruna-Brussel retour
 • alle lokale transfers per taxi en privé-transport
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten). Overnachting op luchthaven Stockholm-Arlanda tijdens de heenreis inclusief.
 • pulka’s, expeditiemateriaal, satelliettelefoon, gebruik toerlanglaufuitrusting (schoenen, ski’s, stokken & stijgvellen)
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten.
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp

Exclusief

 • reisverzekering
volzet

highlights:

 • – lange verkenningsexpeditie door zelden bezochte uithoeken van Noord-Scandinavië
 • – geïsoleerde tocht langs buitengewone Arctische landschappen van Zweden en Noorwegen
 • – intens avontuur in kleine groep
 • – begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids, thuis in het Hoge Noorden
 • – zeer hoge kansen op noorderlicht

We stellen deze expeditie voor op onze speciale info-avonden.

---

Na een geweldige eerste editie in 2023 is onze Arctic Arc expeditie terug in een nieuwe variant. Ditmaal gebruiken we het Zweedse Ritsem als uitvalsbasis, om vervolgens negen dagen lang langs de Noorse zijde van de grens het gebergte van Narviksfjell en rond de Bjorntoppen-ijskap door te trekken met onderweg 4 volledig nieuwe etappe's. Dit is ons meest gewaagde traject van het jaar - in enkele van de hutten die we onderweg aandoen komen tijdens het volledige winterhalfjaar slechts een dozijn mensen langs!

We maken na een sneeuwscootertransport meteen een spectaculaire start door een grillig landschap. Oost-west gerichte hoofdvalleien worden hier gescheiden door hoge, steile bergflanken; en we zoeken de meest logische route om telkens de doorsteek naar het noorden te maken richting het volgende dal en de volgende hut. De Noorse fjorden zijn vlakbij, en bij mooi weer kunnen we tijdens een dagtocht hoog genoeg klimmen om de Oceaan in zicht te krijgen.

Stilaan dringen we door tot de dramatische toppen van Narviksfjell. Door een aaneenschakeling van diep ingesneden valleien zoeken we ons een weg noordwaarts. Bij mooi weer bestaat de mogelijkheid om avontuurlijke routes hoog door te bergen te kiezen. Aan het eindpunt van de tocht stopt een trein op aanvraag in het piepkleine grensstation van Katterat om ons terug richting beschaving te brengen.

Met de warmte van het vuur kunnen we elke avond bekomen en genieten we van uitgebreide wildernismaaltijden, met verse producten uit het Hoge Noorden. De Zweedse en Noorse berghutten zijn oergezellig. Eenmaal we de Kungsleden achter ons laten hebben we de hutten vaak voor ons alleen. Eind maart hebben we nog alle kansen op Noorderlicht - gezien de ligging ver boven de poolcirkel en de duur van de expeditie zijn de kansen op een enorm spektakel onderweg groot.

Het terrein op deze expeditie is soms geaccidenteerd, met enkele steilere beklimmingen en afdalingen. Voorafgaande ski-ervaring is aanbevolen. Fysiek is deze expeditie vrij uitdagend met 4 etappe's van 20 à 25km, en vaak behoorlijk wat hoogtemeters. Bij mooi weer zijn nog hogere en langere etappe's mogelijk. Afgelopen winter kozen we bijvoorbeeld voor een spectaculair traject van 28km en met bijna 1000 hoogtemeters op één dag! Vanwege die lange trajecten is dit onze enige huttentocht die het E6-label meekrijgt.

Kortom, dit is het ultieme traject voor wie op zoek is naar een stevige uitdaging door één van de mooiste uithoeken van Scandinavië.

* Deze exclusieve tocht kan in principe gecombineerd worden met de Padjelanta Highland Trek tot een intens avontuur van 3 weken. In Ritsem overnachten we samen met de groep die er deze expeditie net heeft opzitten. Bij interesse, contacteer ons voor een voorstel.

jouw reisbegeleiders

Willem Vandoorne

Willem Vandoorne Afreis 1

E-factor 6

Zeer goede fysieke conditie noodzakelijk. De sneeuwcondities, het klimaat en het zelf sporen kunnen deze reis fysiek zwaarder maken. Vooral de wind heeft op deze expeditie vaak vrij spel. Meewerken bij het hout hakken, water halen, maaltijden bereiden, in- en uitpakken behoort tot ieders taken. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dat je 1u intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. De duur van de expeditie vergt goed recuperatievermogen en positieve ingesteldheid. Gezien de duur van de expeditie moet elke deelnemer in staat zijn een pulka van +-30kg gedurende meerdere dagen voort te trekken. We voorzien één pulka per deelnemer.

Comfort

Zweedse en Noorse berghutten - eenvoudig maar met voldoende luxe (houtkachel, kookvuur, afzonderlijke slaapkamers). In sommige hutten is een sauna aanwezig. Vooraf en achteraf comfortabel hotel/chalet met proper sanitair.

Maaltijden

Onderweg verse voeding die wordt ingevroren. Dagelijks uitgebreide diners met veel verse vis, vlees en groentjes. Onderweg snacks met veel variatie. In Ritsem en Abisko (1ste en laatste avond), uitgebreid diner met typische Lapse keuken (rendier, gravlax, zalm, ...).

Klimaat

Eind maart variëren de temperaturen van 0°C tot -25°C, maar in de bergen speelt ook de windchill een zeer belangrijke factor. Daglicht tussen 6u30 en 19u.

Aantal deelnemers

Max. 8 deelnemers.
We organiseren een voorbereidende vergadering bij Into the Arctic (periode oktober - december).

Verzekering

Een reisbijstandsverzekering is verplicht; een annulatieverzekering optioneel. Je kan deze verzekering(en) optioneel afsluiten via Into the Arctic - we werken hiervoor samen met onze partner Allianz. Meer informatie kan je hier terugvinden: Reisverzekeringen

Verplichte persoonlijke uitrusting

Slaapzak (-5° comfort), donswanten, thermisch ondergoed en volledige skiuitrusting. Een donsjas is comfort.

ITA Verhuur

 • Donsjas RAB Neutrino Pro Jacket (-20°C): 60€/week
 • Donswanten North Face Himalaya Mitt (-30°C): 40€/week
 • Donsslaapzak RAB Ascent 700 (-5°C comfort): 70€/week
 • Combinatie van bovenstaande: 145€/week

logboek

1 (18/03/2024). Avondvlucht Brussel - Stockholm Arlanda. Overnachting in hotel op de luchthaven.

2. Ochtendvlucht Stockholm Arlanda - Lulea, gevolgd door een lang transport per privé-taxi. Voorbereiding van de expeditie. Overnachting en diner in Ritsem.

3-11. Transport per sneeuwscooter naar het startpunt van de expeditie. Aansluitend start negendaagse skitrekking in het grensgebied Noorwegen-Zweden. Op dag 12 korte treinrit naar Abisko; overnachting en diner in het Fjallstation van Abisko.

12 (29/03/2024). Transfer naar Kiruna en terugvlucht naar Brussel.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E6

Dividalen Wilderness Traverse

 • april - 10 dagen - 2640€
 • ski & pulka - tent - noorderlicht
E5

Eternity Fjord Expeditie

 • juli - 16 dagen - 3790€
 • rugzaktrekking - tent - ijskap
E5

The Russian Crossing

 • januari - 11 dagen - 2740€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht