Willem (°1987) is co-oprichter en bezieler van Into the Arctic. Zijn grootste passie zijn zomerexpedities in onontgonnen wildernis in Groenland en Lapland. Maar ook de Pyreneeën en de Franse Alpen kent hij als z'n broekzak.

Reeds vanaf de start is duidelijk dat Willem geen “klassieke” tochten loopt. Door maandenlang naar kaarten te turen en de mogelijkheden te laten kristalliseren tekent hij unieke trajecten uit. “Enkel op die manier krijg je meteen echt affectie met een gebied, en teken je een uniek, eigenzinnig traject uit dat recht uit je hart komt. Dat is nog steeds de filosofie bij elke reis die ik uitwerk”.

Wanneer Willem in 2011 de packraft ontdekt, komt die manier van reizen pas helemaal tot volle wasdom. Door een (opblaasbare) boot en peddel mee te dragen bovenop z’n standaard trekkinguitrusting, worden de mogelijkheden in de echte wildernis plots eindeloos: het laat toe om vloeibare grenzen als grote rivieren en meren over te steken, om zo toegang te krijgen tot backcountry waar niemand anders ooit voet gezet heeft. De daarop volgende jaren trekt hij in 4 maanden van zuid naar noord door Scandinavië, doet dat nog eens over op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, en maakt ook z’n eerste lange solo-expedities op in Groenland met soms deeltrajecten van drie weken in volledige autonomie. Allemaal firsts.

  • Sliep intussen ruim 400 nachten in een tent en ruim 700 onder een tarp.
  • Lange solo-expedities doorheen de Pyreneeën, Noorwegen van zuid-noord, Nieuw-Zeeland noord-zuid en en tientallen tochten in Alpen, Pyreneeën, Scandinavië, Ijsland, Centraal-Azië, ...
  • Wandelende 3500km langs de kustlijn van Groenland en groeide zo uit tot één van wereldwijde referenties voor Groenland-expedities
  • Stippelt wildernistochten uit op basis van satellietbeelden
  • Beheerst als geen ander lange zomertrekkings, in totale autonomie met aandacht voor totale gewicht en belasting
  • Won de Golden Paddle Award 2016 als meest innovatieve packraft avonturier ter wereld

Het mag niet verrassen dat Willem op z'n 30e zijn carrière als geofysicus opzij schoof om uit pure passie Into the Arctic op te starten. Willem staat in voor de dagelijkse werking van Into the Arctic, en gidst daarnaast elk jaar een handvol expedities. Moeilijk kiezen, maar z'n persoonlijke favorieten zijn de Eternity Fjord expeditie op Groenland en de Dividalen Traverse in winters Lapland.

Willem woont met z'n vrouw uit Nieuw-Zeeland in het Gentse Sint-Amandsberg. Op mooie avonden maak je echter de meeste kans om hem tegen te komen in de Vlaamse Ardennen, waar hij met de racefiets of al trailrunnend de rust opzoekt.

Willem's volgende reis

E3

Summit to Sea Autumn Trek

  • september - 11 dagen - 2190€
  • huttentocht - noorderlicht - herfstkleuren
E5

Southern Crossing Expeditie

  • maart - 10 dagen - 2590€
  • ski & pulka - hutten - noorderlicht