eerstvolgende afreis:

02/03/2023 - 12/03/2023
2590€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met SAS Brussel-Bodo retour
 • alle lokale transfers per taxi en privé-transport (2x lang taxitransport + 2x sneeuwscootertransport)
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten)
 • pulka’s, expeditiemateriaal, satelliettelefoon, gebruik toerlanglaufuitrusting (schoenen, ski’s, stokken & stijgvellen)
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten.
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp

Exclusief

 • reisverzekering
 • eventuele inflatietoeslag. Indien de brede inflatie, gemeten op jaarbasis tussen 01/10/2021 en 01/10/2022, meer dan 9% bedraagt, behoudt Into the Arctic zich het recht voor een inflatietoeslag in rekening te brengen gelijk aan de surplus inflatie. Bijvoorbeeld: als de brede inflatie over gegeven periode 11% bedraagt, kan Into the Arctic een toeslag van 2% op de reissom in rekening brengen.
volzet

highlights:

 • – bijzondere expeditie in een desolate regio met geweldige berglandschappen
 • – geïsoleerde tocht langs buitengewone Arctische landschappen van Noorwegen met enorme contrasten
 • – intens avontuur in kleine groep
 • – begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids, thuis in het Hoge Noorden
 • – grote kans op noorderlicht

Wie ons al een tijdje volgt, weet dat we graag terugkeren naar het Sulitjelma-massief. Deze compacte, hoogalpiene keten met enorme gletsjers is de ideale speeltuin voor pulka-expeditie door een indrukwekkend decor. Deze expeditie overlapt voor 2 etappe's met de Padjelanta Highland Trek. Daar waar we op de Padjelanta-expeditie de doorsteek maken van Noorwegen naar Zweden, is de Sulitjelma Highland Quest een lusvormige tocht met start en aankomst in Noorwegen, waar de focus volledig ligt op de meest alpiene delen. Een tocht voor echte bergliefhebbers dus.

Zowel aan het begin als het einde van de tocht maken we een transport per sneeuwscooter - op die manier slaan we een zeer zware klim vanuit de diepe Noorse fjordenlandschappen over en vertoeven we meteen in de bergen. Tijdens de eerste etappe's van de tocht flirten we continu met de boomgrens. Grote meren vormen een eenvoudige route onder de flanken van enkele geïsoleerde, imposante bergtoppen. We buigen noordelijk af. Een machtige phalanx van razend steile bergtoppen doemt op wanneer we Sulitjelma-massief naderen. Enorme gletsjers glijden de valleien in - bij mooi weer skieën we naar een tientallen meters hoge ijsmuur. Eenmaal in Zweden maken we via een geweldige etappe van 27km langs de oostkant van de bergen tijdelijk de doorsteek naar Padjelanta Nationaal Park.

Waar het traject van de Padjelanta Highland Trek hier afbuigt naar het oosten, dieper Zweden en de golvende hoogvlaktes in, kiezen we hier voor een route naar het westen waarbij we het Sulitjelma-massief nu ook langs de noordkant ronden. De bergen blijven dus het decor volgen wanneer we Noorwegen terug intrekken. De ronden de tocht af met een machtige apotheose over een hoge bergpas.

Uitgerust met ski's en pulka's zijn we een 9 dagen lang volledig autonoom, we trekken ons eigen spoor door de sneeuw "Into the White". Bij goeie omstandigheden bestaat de mogelijkheid om op een rustdag hoog in de bergen te klimmen.

Met de warmte van het vuur kunnen we elke avond bekomen en genieten we van uitgebreide wildernismaaltijden, met verse producten uit het Hoge Noorden. Overnachten doen we afwisselend in hutten van de de Noorse bergsportvereniging DNT (5 nachten), de Zweedse bergsportvereniging STF (1 nacht), en hutten van een lokale Sami-vereniging (2 nachten). Deze laatste hutten zijn vrij klein en primitief (er zijn wel steeds matrassen, verwarming en een kookvuur aanwezig).

Het terrein op deze expeditie is soms geaccidenteerd, met enkele steilere beklimmingen en afdalingen. Voorafgaande ski-ervaring is aanbevolen. Fysiek is deze expeditie niet te onderschatten vanwege één etappe van zowat 27km, en enkele kortere etappe's met behoorlijke hoogteverschillen.

jouw reisbegeleiders

E-factor 4

Zeer goede fysieke conditie noodzakelijk. De sneeuwcondities, het klimaat en het zelf sporen kunnen deze reis fysiek zwaarder maken. Vooral de wind heeft op deze expeditie vaak vrij spel. Meewerken bij het hout hakken, water halen, maaltijden bereiden, in- en uitpakken behoort tot ieders taken. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dat je 1u intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. We nemen 3 pulka's mee per 4 deelnemers, maar elke deelnemer moet in staat zijn om een pulka van +-30kg gedurende meerdere dagen voort te trekken. Eén hele lange etappe van 30km (9u onderweg).

Comfort

Afwisseling berghutten DNT, STF (houtkachel, kookvuur, afzonderlijke slaapkamers) en lokale Sami-vereniging (meer primitief; weinig ruimte, wel met kachel en kookvuur). In één hut is een sauna aanwezig. Vooraf en achteraf comfortabel hotel/chalet met sauna.

Maaltijden

Onderweg verse voeding die wordt ingevroren. Dagelijks uitgebreide diners met veel verse vis, vlees en groentjes. Onderweg snacks met veel variatie. In Kvikkjokk (1ste en laatste avond), uitgebreid diner met typische Lapse keuken (rendier, gravlax, zalm, ...).

Klimaat

Midden maart variëren de temperaturen van 0°C tot -25°C, maar in de bergen speelt ook de windchill een zeer belangrijke factor. Daglicht grofweg tussen 6u00 en 19u00. .

Aantal deelnemers

Max. 7 deelnemers.
We organiseren een voorbereidende vergadering bij Into the Arctic (periode oktober - december).

Verzekering

Een reisbijstandsverzekering is verplicht; een annulatieverzekering optioneel. Je kan deze verzekering(en) optioneel afsluiten via Into the Arctic - we werken hiervoor samen met onze partner Allianz. Meer informatie kan je hier terugvinden: Reisverzekeringen

Verplichte persoonlijke uitrusting

Slaapzak (-5° comfort), donswanten, thermisch ondergoed en volledige skiuitrusting. Een donsjas is comfort.

ITA Verhuur

 • Donsjas RAB Neutrino Pro Jacket (-20°C): 60€/week
 • Donswanten North Face Himalaya Mitt (-30°C): 40€/week
 • Donsslaapzak RAB Ascent 700 (-5°C comfort): 70€/week

logboek

Dag 1 (02/03/2023): Vlucht Brussel - Bodo. Transport naar Sulitjelma. Overnachting op hotel, uitgebreid diner, laatste voorbereidingen expeditie.

Dag 2-10 (03/03 - 11/03/2023): Dropping per sneeuwscooter, start 9-daagse expeditie langsheen het Sulitjelma-massief en doorheen Padjelanta Nationaal Park. Op dag 10 in de namiddag pick-up per sneeuwscooter; transport naar Sulitjelma, uitgebreid diner en overnachting in authentiek berghotel.

Dag 11 (12/03/2023): Transport naar Bodo, terugvlucht naar Brussel.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E5

The Russian Crossing

 • januari & februari - 11 dagen - 2540€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht
E4

Whiteout Expeditie

 • maart - 11-12 dagen - 2490€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht