Covid-19 update

eerstvolgende afreis:

19/08/2022 - 03/09/2022
3240€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met Air Greenland Kopenhagen-Ilulissat retour
 • alle lokale transfers
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten)
 • expeditiemateriaal (tenten, kookvuurtjes), sateliettelefoon, noodzender
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp


Exclusief

 • Vlucht Brussel - Kopenhagen retour, eventueel logies in Kopenhagen, meer info hier
 • Reisverzekering
Volzet

highlights:

 • – Zware expeditietrekking in kleine groep doorheen ongerepte wildernis van wereldklasse
 • – Exclusieve cruise op de Ilulissat Icefjord, beste locatie voor ijsbergen & bultrugwalvissen op het Noordelijk halfrond
 • – Bezoek aan het traditionele Inuitdorp Saqqaq, levend van jacht en visvangst.
 • – Echt pionieren: geen paden, geen bruggen, zelf onze weg zoeken door de wildernis
 • – Spectaculaire bivakplaatsen in het gebergte, of met uitzicht op fjorden met gigantische ijsbergen

Op al onze reizen geven we moment een Covid-19 annulatiegarantie. Als de reis niet kan doorgaan vanwege corona-maatregelen, betalen we alles terug, zonder vouchersysteem. We stellen deze reis voor op onze speciale infoavonden.

-

Deze expeditie is een langere en zwaardere variant van de echte Groenland-classic in ons aanbod, de Iceberg Nirvana Expeditie. Terwijl de Iceberg Nirvana expeditie eerder werd samengesteld om haalbaar te zijn als eerste trektocht, volgt deze Arctic Gates variant een veel zwaarder traject. De hoogtepunten van de Iceberg Nirvana expeditie blijven behouden, maar daarbovenop maken we een extra lus door veel zwaarder bergachtig terrein. We vertoeven 11 dagen non-stop in volledige autonomie. Met deze nieuwe expeditie willen we ook doorwinterde bergwandelaars een zware tocht aanbieden in hét ijsbergengebied van het Noordelijk Halfrond. De ruwe schoonheid van dit gebied en de sereniteit van de machtige ijspaleizen die continu voorbijzeilen onder het zachte licht van de middernachtzon zijn werkelijk hors catégorie en zelfs in Groenland ronduit uniek.

De bron van al dat ijs is de Jakobshavn Isbræ, de meest actieve gletsjer op het noordelijk halfrond. Ze braakt ijsbergen met afmetingen tot een kilometer in de Ilulissat Ijsfjord, die dan met de zeestromingen op wandel gaan langs de kust. Het koude smeltwater en z’n nutriënten vormen de basis van een rijk ecosysteem, waarbij we met grote zekerheid talloze machtige bultrugwalvissen kunnen bewonderen. Aan het begin van de reis maken we een korte inlooptocht van 2 dagen langs de Ijsfjord, waarbij de walvissen letterlijk voor onze neus voorbijzwemmen. 's avonds gaan we per boot nog eens de Ijsfjord op om de walvissen en ijsbergen van vlakbij te bewonderen.

Het zwaartepunt van de reis is echter een trekking van 11 dagen in de bergen van het Nussuaq-schiereiland, enkele uren varen naar het noorden. We lopen eerst een bijzonder pittige oostelijke lus, waarbij we na een dag boven de met ijsbergen bezaaide kustlijn het binnenland intrekken voor 4 spectaculaire dagen in ruig hooggebergte, met enorme gletsjers die rondom rond de valleien induiken. Het terrein tijdens deze etappe's is bijzonder zwaar, op sommige dagen zwoegen we urenlang door blokkenvelden. Deze reis is daarom enkel weggelegd voor ervaren bergwandelaars.

Na zo'n 5 dagen wandelen verandert het landschap plots volledig. De ruige graniet- en gneisssokkel maakt plaats voor veel zachter gesteente. Rendieren grazen in groene valleien bezaaid met bloedrode zandsteenpuisten. De kustlijn komt terug in zicht. We sluiten aan op het parcours van de klassieke Iceberg Nirvana Expeditie (dat we weliswaar wat sneller zullen afwerken) en we trekken anderhalve dag over het strand met geweldige bivakplaatsen onderweg. Daarna volgt een pittige klim waarlangs we terug het binnenland intrekken met fantastische uitzichten over Disko Eiland en de zeestraat die ons van het eiland scheidt. We doorwaden enkele kleinere rivieren en gebruiken een 2-persoonspackraft om toegang te krijgen tot wildernis waar niemand anders komt. We genieten van de avondzon vanop naamloze bergtoppen, en elke avond overnachten we in tent op een toplocatie in het midden van de wildernis. Onderweg komen we wellicht geen mens tegen.

De expeditie eindigt in het kleine Inuitdorp Saqqaq. Voor we terug naar Ilulissat trekken dompelen we ons nog 24 uur in deze piepkleine gemeenschap, waar quasi nooit toeristen komen. In het jachtseizoen gonst het er van de activiteit. Bij mooi weer kunnen we vanaf het dorp packraften tussen gigantische ijspaleizen.

Ons parcours tijdens deze expeditie verloopt volgens een 8-vormig traject. We laten een food cache achter de kruising van de twee lussen. Daardoor dragen we maximaal 6 dagen voeding mee in de rugzak.

jouw reisbegeleiders

Ava benny

Benny Verberck Afreis 1

E-factor 5

Vanwege het zware, desolate terrein is deze tocht weggelegd voor mensen met eerdere bergwandelervaring en goeie tredzekerheid in moeilijk terrein (blokkenvelden). De dagafstanden zijn beperkt (gemiddeld 12-15km, soms wat meer), maar door de volledige afwezigheid van paden vorderen we soms erg traag. We zijn maximaal 6 dagen autonoom, het startgewicht van de rugzak bedraagt 18-20kg. Slecht weer kan deze tocht gevoelig zwaarder maken.

Een eenvoudiger alternatief voor deze expeditie is onze Iceberg Nirvana Expeditie.

Comfort

Overnachtingen in tent. Op de tweede avond en aan het einde van de reis overnachten we op hotel (tweepersoonskamers, vol pension) in Ilulissat.

Maaltijden

Onderweg uitgebreid ontbijt, snacks met veel variatie en expeditievoeding. In Ilulissat tweemaal uitgebreid diner met typische lokale keuken (rendier, muskusos, zalm, ...)

Klimaat

Het zomerklimaat in deze regio is erg gunstig, vaak zonnig en droog met dagtemperaturen van 6-10°C. Lichte nachtvorst is waarschijnlijk. Daglicht 5u - 22u.

Transfer naar Kopenhagen

We spreken met de groep af in Kopenhagen. Omdat veel deelnemers ervoor kiezen om de reis naar Groenland te koppelen aan een citytrip in de mooie Deense hoofdstad, zijn de vluchten H/T Brussel-Kopenhagen en een eventueel verblijf in Kopenhagen niet inbegrepen. Gezien de vluchtschema's van Air Greenland zal je tijdens de heen- en terugreis telkens één nacht in Kopenhagen moeten doorbrengen.

Aantal deelnemers

min. 7, max. 10 deelnemers.
Een verplichte fysieke voorbereidingstest in de Ardennen en een voorbereidende vergadering bij Into the Arctic (periode april-juni, wordt vastgelegd in samenspraak met de deelnemers).

Bijzondere persoonlijke uitrusting

Slaapzak (0°C comfort), degelijk slaapmatje.

ITA Verhuur

Slaapzak Cumulus Panyam 600 (-5°C comforttemperatuur): 70€ voor de expeditie. Slaapmatje Exped Synmat UL7: 30€ voor de expeditie.

logboek

Afreis 1:

1. (18/08/2022) Vlucht Brussel-Kopenhagen, overnachting in Kopenhagen.

2. (19/08/2022) Vlucht Kopenhagen-Ilulissat, start 2-daagse inlooptocht langs Ilulissat Ijsfjord.

3. Tweede dag inlooptocht langs Ilulissat Ijsfjord. Aankomst in Ilulissat vroege namiddag. Avondmaal en overnachting in hotel. 's avonds minicruise op de Ijsfjord (ijsbergen, walvissen).

4-13. Boottransport 180km naar het Nussuaq-schiereiland. Start 11-daagse expeditietrekking door ongerepte wildernis.

14. Bezoek Inuitdorp Saqqaq, boottransport Saqqaq – Ilulissat. Overnachting hotel en uitgebreid diner.

15. (02/09/2021) Terugvlucht Ilulissat - Kopenhagen.

16. (03/09/2021) Vlucht Kopenhagen - Brussel.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E5

Wild South Aurora Expeditie

 • augustus - 15 dagen - 2990€
 • rugzaktrekking - tent - kayak
E3

Arctic Wonderland Expeditie

 • januari & februari - 8 dagen - 2240€
 • ski/raketten & pulka - hutten - noorderlicht
E4

Taiga Poollicht Expeditie

 • januari & februari - 10 dagen - 2390€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht