eerstvolgende afreis:

15/07/2024 - 27/07/2024
2690€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • Vluchten met Icelandair Brussel - Reykjavik retour (inclusief ruimbagage)
 • alle lokale transfers
 • Superjeep transfer
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten); m.u.v. een deel van de snacks voor overdag.
 • expeditiemateriaal (tenten, kookvuurtjes), sateliettelefoon, noodzender
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp


Exclusief

 • Eventuele toegangsgelden en huurauto op de voorlaatste dag
 • Een deel van de snacks dient vooraf zelf te worden aangekocht naar eigen smaak (reken op 25-40€)
 • Reisverzekering
3 vrije plaatsen

highlights:

 • – 8-daagse off-track expeditietrek in kleine groep
 • – Superjeep dropping bij de Vatnajoküll-ijskap
 • – Unieke route door vulkanische wildernis van wereldklasse
 • – Avontuurlijk maar haalbaar terrein; 5-6u wandelen per dag
 • – Twee warme bronnen onderweg

We stellen deze reis voor op onze infoavonden.

---

Ijsland. Een uniek eiland, geboetseerd door actief vulkanisme, de werking van enorme gletsjers en het ongenadige elementen in de Noordelijke Atlantische oceaan. Een kale, maar verrassend kleurrijke wereld, waar warmwaterbronnen en fumarolen met een intense zwavelgeur ons eraan herinneren dat de aardkorst hier flinterdun is. Geologisch gezien is dit het jongste land op aarde.

De laatste decennia is Ijsland erg populair geworden als vakantiebestemming. Ook op de Laugavegur, de bekendste meerdaagse wandelroute, is het moeilijk geworden om echte rust en wildernisgevoel te vinden. Into the Arctic heeft daarom deze expeditie ontworpen, waarbij we ver van de bekende paden onze eigen weg zoeken door één van minst ontwikkelde vulkanische gebieden van het land. De eerste verkenning van deze reis gebeurde in 2020.

Na een intens en indrukwekkend superjeep transport van zes uur worden we afgezet aan de rand van de Vatnajökull-ijskap. Tijdens de eerste dagen van onze tocht laveren we door een heuvelachtig landschap waar de bodem bestaat uit pure vulkanische as - het resultaat van de uitbarsting van de Laki-vulkaan in 1783 die de dood van een kwart van de eilandbewoners betekende. We beklimmen enkele heuveltoppen, met meteen fenomenale uitzichten op de enorme gevlochten riviernetwerken die het smeltwater van de ijskap afvoeren.

Het landschap wordt tijdelijk groener en vriendelijker wanneer we naar het westen trekken in de richting van de kleurrijke vulkanische wildernis van Fjallabak Nationaal Park. Als de condities meewerken trekken we het park in via een gewaagde hoge route waar nooit mensen komen, en die uitzichten biedt over zowat de helft van Ijsland. Zigzaggend tussen kleurrijke rhyolietbergen bereiken we het hart van Fjallabak. Onderweg zijn er enkele passages over smalle richels die de nodige concentratie vereisen. We doorwaden ook meerdere ijskoude rivieren. We gebruiken een prachtige kampplaats als uitvalsbasis voor een dagtocht naar de geothermaal meest actieve zones . Een geweldige hoge route voert ons tenslotte naar Landmannalaugar, een erg mooi maar ook druk aanknopingspunt met de beschaving.

Halfweg de tocht nemen we de tijd (halve rustdag) om van een weinig bekende warmwaterbron diep in de wildernis te genieten. Ook op eindpunt Landmannalaugar kunnen we nagenieten in de warme bronnen.

Deze expeditie verloopt grotendeels off-track. We komen slechts een handvol andere mensen tegen. Onderweg kunnen we bergtoppen beklimmen waar nauwelijks mensen op de top staan; we doen dit geregeld 's avonds vanaf onze kampplaatsen. Tijdens het superjeep transport verstoppen we op een strategische locatie een "food cache", die we oppikken halfweg de expeditie. Dit betekent dat we nooit meer dan 5 dagen voeding moeten meedragen in onze rugzakken.

We ronden de reis af met een vrije dag in het centrum van Reykjavik. Optioneel kan onderling worden afgesproken om een auto te huren: de Golden Circle (geysers, watervallen) en de Blue Lagoon (wellicht het bekendste kuuroord ter wereld) liggen op een steenworp van de stad.

jouw reisbegeleiders

Pieter Schroé

Pieter Schroé Afreis 1

E-factor 4

Een zeer goede fysieke conditie is noodzakelijk. De desolaatheid en het soms zware terrein zonder paden (rivierdoorwadingen, ...) kunnen deze reis fysiek en mentaal zwaarder maken. De dagafstanden zijn beperkt (gemiddeld 15km), maar onze voortgang wordt vertraagd door de afwezigheid van paden. Dagelijks wandelen we zo'n 5-6u op soms zwaar terrein. Er zijn enkele passages over smalle bergruggen waar hoogtevrees af te raden is.

Voorafgaande ervaring met trektochten in bergachtig terrein is sterk aanbevolen voor deze tocht. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dat je 1 uur intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. We zijn maximaal 5 dagen volledig autonoom, wat betekent dat het gewicht van onze rugzak bij aanvang rond de 18kg bedraagt. Slecht weer kan de reis gevoelig zwaarder maken.

Comfort

Overnachtingen in tent. We gebruiken een ruime 3-persoonstent per twee deelnemers. Eerste avond en laatste 2 avonden in Reykjavik comfortabele guesthouse.

Maaltijden

Onderweg uitgebreid ontbijt, snacks met veel variatie en expeditievoeding. Een deel van de snacks voor overdag is op voorhand zelf aan te kopen naar eigen smaak (reken op budget 25-40€ per persoon). In Reykjavik tweemaal uitgebreid diner met typische lokale keuken (vis, lamsvlees, ...). In overleg kan het eten voor tijdens de trektochten volledig zelf worden aangekocht.

Klimaat

Het zomerklimaat in Ijsland is extreem wisselvallig. Episodes met veel wind en regen zijn courant, maar evengoed is het dagenlang droog en zonnig. Gemiddelde middagtemperaturen in juli 10-15°C. Nachtvorst is zeer uitzonderlijk. Vrijwel permanent daglicht.

Aantal deelnemers

min. 7, max. 9 deelnemers.
Een verplichte fysieke voorbereidingstest in de Ardennen, een voorbereide vergadering bij Into the Arctic (periode april-juni, wordt vastgelegd in samenspraak met de deelnemers).

Bijzondere persoonlijke uitrusting

Slaapzak (-2°C comfort), degelijk slaapmatje.

ITA verhuur

Slaapzak Cumulus Panyam 600 (comfort -5°C, 1070g): 70€ voor deze expeditie. Slaapmatje (Sea to Summit Ether XT, 470g): 35€ voor deze expeditie.

logboek

Dag 1. (15/07/2024) Vlucht Brussel - Reykjavik; uitgebreid diner en overnachting in privé guesthouse.

Day 2. (26/07/2024) Praktische voorbereiding in Reykjavik + superjeep transport naar de Vatnajökull-ijskap. Start van de expeditietrekking.

Dag 3-10. Expeditietrekking van de ijskap van Vatnajökull tot Landmannalaugar. Meer dan de helft van de route is "off-track". Onderweg mogelijkheid tot beklimmen van verschillende uitzichtstoppen. Er is ook ruimte voor een rustdag/dagtocht (reservedag indien zeer slecht weer). Op dag 10 in de namiddag bereiken we Landmannalaugar, waar we een laatste keer kamperen.

Dag 11. Vrije ochtend in Landmannalaugar (mogelijkheden dagtocht, warmwaterbron). In de namiddag nemen we de bus naar Reykjavik; overnachting in privé guesthouse.

Dag 12. Vrije dag in Reykjavik. Mogelijkheid verkennen "Golden Circle" of "Blue Lagoon" per huurauto (onderling af te spreken). Uitgebreid diner en overnachting in privé guesthouse.

Dag 13. (27/07/2024) Terugvlucht naar Brussel.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E3

Arctic Wonderland Expeditie

 • krokusvakantie - 8 dagen - 2540€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht
E4

Iceberg Nirvana Expeditie

 • jul/aug - 13 dagen - 3490€
 • rugzaktrekking - tent - ijsfjord
E3

Summit to Sea Autumn Trek

 • september - 11 dagen - 2290€
 • huttentocht - noorderlicht - herfstkleuren