Covid-19 update

eerstvolgende afreis:

04/08/2022 - 16/08/2022
2190€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met Icelandair Brussel - Reykjavik retour
 • alle lokale transfers (6u 4x4 superjeep transport, bustransport, 2x privé luchthaventransport)
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (incl. 3 overnachtingen hotel Reykjavik)
 • expeditiemateriaal (tenten, kookvuurtjes), sateliettelefoon, noodzender
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp


Exclusief

 • Optionele uitstap met huurauto op dag 12 (50€ per persoon, min. 4 personen)
 • Eventuele inkomgelden op dag 12
 • Reisverzekering
 • Eventuele coronatest bij aankomst in Ijsland (afhankelijk van het Ijslandse beleid in de zomer)
volzet

highlights:

 • – Expeditietrekking in kleine groep doorheen vulkanische wildernis van wereldklasse
 • – Superjeep dropping nabij de Vatnajoküll-ijskap
 • – Uniek, gevarieerd parcours door vulkanische landschappen
 • – Ver weg van het toeristische Ijsland - route deels off-track
 • – Twee warmwaterbronnen onderweg

Op al onze reizen geven we moment een Covid-19 annulatiegarantie. Als de reis niet kan doorgaan vanwege corona-maatregelen, betalen we alles terug, zonder vouchersysteem. We stellen deze reis voor op onze speciale infoavonden.

---

Ijsland. Het geologisch jongste land ter wereld, gevormd door een continu vulkanisme en geboetseerd door de ijskappen tijdens de laatste ijstijd. Dagenlang wandelen we over gesteente van minder dan 1000 jaar oud. Een kale, maar verrassend kleurrijke wereld waar sissende fumarolen, een soms intense zwavelgeur en warme bronnen herinneren aan de flinterdunne aardkorst.

We laten tijdens deze reis de bekende maar ook razend drukke trekking "Laugavegur - The Iceland Trail" helemaal links liggen, en storten ons op een nog veel mooiere en eigenzinnige, onuitgegeven tocht die door Into the Arctic voor het eerst werd verkend in 2020. Met een superjeep laten we ons na een indrukwekkende transfer van zes uur afzetten aan de rand van de Vatnajökull-ijskap. We doorkruisen over vulkanische as een heuvellandschap dat de littekens draagt van de Laki-vulkaanuitbarsting, die in 1783 de dood betekende van een kwart van de eilandbewoners en over heel Europa de oogst deed mislukken. Vanop de toppen openen zich weergaloze vergezichten op het grillige vulkaanlandschap en de gevlochten loop van enorme smeltwaterrivieren die van de ijskap afkomen.

Het landschap oogt tijdelijk groener wanneer we naar het westen vorderen. Bij gunstige omstandigheden kunnen we via een nooit belopen, hoge route met zicht op zowat half Ijsland het Fjallabak Nationale Park intrekken - de apotheose van de tocht. We zoeken een weg door het veelkleurige rhyolietgebergte, met enkele pittige passages en rivierdoorwadingen om tot de wildste uithoeken door te dringen. Via een fantastische route over scherpe heuvelruggen trekken we naar Landmannalaugar - het drukke maar ook prachtige aanknopingspunt met de beschaving. We genieten er na in de warme bronnen.

Onderweg hebben we tijd voor een halve rustdag aan een weinig bekende warmwaterbron midden in de wildernis; en maken we een dagwandeling over de heuvelruggen in het geothermaal meest actieve deel van het Fjallabak Nationale Park (meteen ook een reservedag mochten we door zeer slecht weer vertraagd worden).

Deze reis loopt voor een aanzienlijk deel "off-trail"; we komen maar heel af en toe wat andere mensen tegen. Onderweg moeten meerdere rivieren doorwaad worden, en beklimmen we onbekende bergtoppen waar zelden tot nooit mensen op de top staan - vaak 's avonds vanaf de bivakplaats voor zonsondergang. Met de superjeep laten we op een strategische locatie een 'food cache' achter die we halfweg de trekking kunnen oppikken. Op die manier dragen we nooit meer dan 5 dagen voeding mee in de rugzak.

We sluiten af met een vrije dag in het gezellige centrum van Reykjavik. Optioneel kan op deze dag met een huurauto de "Golden Circle" verkend worden, bekend om z'n geisers en watervallen. Ook de wereldberoemde "Blue Lagoon" ligt vlakbij.

jouw reisbegeleiders

Ava dummy

Ervaren ITA gids Afreis 1

E-factor 4

Een zeer goede fysieke conditie is noodzakelijk. De desolaatheid en het soms zware terrein zonder paden (inclusief rivierdoorwadingen, steile passages, ...) kunnen deze reis fysiek en mentaal zwaarder maken. De dagafstanden zijn beperkt (gemiddeld 13-17km, 5 à 6 uur wandelen). Onderweg zijn er enkele korte, steile passages waarbij hoogtevrees af te raden is. Voorafgaande ervaring met trektochten in bergachtig terrein is sterk aanbevolen voor deze tocht. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dat je 1 uur intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. We dragen eten voor maximaal 5 dagen in de rugzak - het gewicht bedraagt bij aanvang van de expeditietrekking ca. 14-18kg. Slecht weer met veel regen en wind kan deze tocht aanzienlijk zwaarder maken.

Comfort

Overnachtingen in tent. De eerste avond in Reykjavik overnachten we in een appartement - de laatste 2 avonden op hotel.

Maaltijden

Onderweg uitgebreid ontbijt, snacks met veel variatie en expeditievoeding. In Reykjavik tweemaal uitgebreid diner met typische lokale keuken (lamsvlees, vis, ...).

Klimaat

Het zomerklimaat in Ijsland is extreem wisselvallig. Veel regen en wind zijn mogelijk, maar ook lange periodes met stabiel weer komen elke zomer voor. Dagtemperaturen meestal rond 10-15°C; 's nachts enkele graden boven het vriespunt. Vrijwel permanent daglicht.

Aantal deelnemers

min. 7, max. 10 deelnemers.
Een verplichte fysieke voorbereidingstest in de Ardennen en een voorbereidende vergadering bij Into the Arctic (periode april-juni, wordt vastgelegd in samenspraak met de deelnemers).

Bijzondere persoonlijke uitrusting

Slaapzak (0°C comfort), degelijk slaapmatje.

ITA Verhuur

Slaapzak Cumulus Panyam 600 (-5°C comforttemperatuur): 60€ voor de expeditie; slaapmatje Exped Synmat UL7: 20€ voor de expeditie.

logboek

1. (04/08/2022) Vlucht Brussel-Reykjavik, diner en overnachting in Reykjavik.

2. (05/08/2022) Praktische voorbereiding in Reykjavik + superjeep transport naar de Vatnajökull-ijskap. Start van de expeditietrekking.

3-10. Expeditietrekking van de Vatnajökull-ijskap naar Landmannalaugar. Het traject verloopt voor meer dan de helft "off-track". Onderweg hebben we de mogelijkheid om meerdere panoramische bergtoppen te beklimmen en is er ruimte voor één rustdag/dagwandeling (reservedag bij zeer slecht weer). Op dag 10 in de namiddag aankomst in Landmannalaugar.

11. Vrije ochtend in Landmannalaugar (ultieme reservedag bij slecht weer). In de namiddag bustransport Landmannalaugar - Reykjavik. Overnachting in hotel.

12. Vrije dag in Reykjavik. Mogelijkheid tot verkennen van de "Golden Circle" (geysers, watervallen, ...) of Blue Lagoon per huurauto. Uitgebreid diner, overnachting in hotel.

13. (16/08/2022) Terugvlucht naar Brussel.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E5

Volcano Expeditie

 • maart - 11 dagen - 3390€
 • sneeuwschoen & pulka - hutten - noorderlicht
E5

Eternity Fjord Expeditie

 • juli - 16 dagen - 3295€
 • rugzaktrekking - tent - ijskap
E5

Wild South Aurora Expeditie

 • augustus - 15 dagen - 2990€
 • rugzaktrekking - tent - kayak