eerstvolgende afreis:

05/09/2024 - 15/09/2024
2190€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met Scandinavian Airlines Brussel - Bodo retour
 • alle lokale transfers
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten); m.u.v. een deel van de snacks voor overdag tijdens het wandelen.
 • ITA veiligheidsmateriaal: sateliettelefoon, noodzender
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp

Exclusief

 • Reisverzekering
 • Een deel van de snacks dient vooraf zelf te worden aangekocht naar eigen smaak (reken op 25-40€ budget per persoon)
3 vrije plaatsen

highlights:

 • – 9-daagse huttentocht door drie Nationale Parken in Noord-Noorwegen
 • – Tocht op gemarkeerde paden, door een weinig betreden gebied
 • – Gletjers, kolkende rivieren, diepe valleien en alpien gebergte tussen Zweedse grens en de Noorse kust
 • – Explosie herfstkleuren en noorderlicht: mooiste wandelseizoen van het jaar
 • – Uniek avontuur in kleine groep, onder leiding van Vlaamse gids

We stellen deze reis voor op onze speciale infoavonden.

-

Midden-september in Noorwegen, net boven de poolcirkel. De dagen worden razendsnel korter. Tijdens heldere nachten danst het noorderlicht aan de hemel; en 's ochtends ontwaakt het landschap onder een laagje witte rijp. De herfst in Lapland is kort, maar buitengewoon intens. Op nauwelijks een week tijd exploderen toendra en berkenbos in felle herfstkleuren, die tegen het einde van de maand alweer vervagen in de aanloop naar de lange, donkere winter.

Deze huttentocht staat helemaal in het teken van deze spectaculaire transformatie van het landschap. Into the Arctic heeft daarvoor op basis van verkenningstochten in 2009, 2012 en 2019 een traject uitgetekend waarbij we op een week tijd niet minder dan drie Nationale Parken doorkruisen op weg van de Noors-Zweedse grens naar de fjorden. We volgen daarbij gemarkeerde paden, waarbij de tocht zodanig is uitgestippeld dat we zoveel mogelijk rond de boomgrens vertoeven, waar de herfstkleuren het meest intens zijn. Na neerslag zijn de toppen wit aangesuikerd met verse sneeuw; bij koud weer is zelfs wat sneeuw tot op de paden mogelijk, die dan weer snel wegsmelt.

Omdat we geen kampeermateriaal meedragen, kunnen we het gewicht van de rugzak relatief beperken. Dagelijks leggen we gemiddeld 20km af, en 's avonds overnachten we in oergezellige en comfortabele onbemande berghutten van de Noorse DNT. Deze trektocht is haalbaar voor sportieve wandelaars met voldoende mentale weerbaarheid.

jouw reisbegeleiders

Willem Vandoorne

Willem Vandoorne Afreis 1

E-factor 3

Een zeer goede fysieke conditie is noodzakelijk. We wandelen op gemarkeerde paden; maar desondanks zijn drassig terrein en kleine rivieroversteken courant. De gemiddelde wandeldag is zowel 20km; we zijn meestal 7-8u per dag onderweg. Er zijn twee langere etappe's tot 25km. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dat je 1 uur intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. We zijn maximaal 5 dagen volledig autonoom (met een food cache na 3 dagen). Aangezien er geen kampeermateriaal mee moet, bedraagt het gewicht van de rugzak bij aanvang van de tocht pakweg 12-14kg. Gezien de soms lange dagtochten is deze reis toch niet te onderschatten.

Comfort

Overnachting in comfortabele onbemande Noorse berghutten (kachel, kookvuur, matrassen, ... zijn aanwezig). Aan het einde van de reis hotelovernachting in Bodo.

Maaltijden

Onderweg uitgebreid ontbijt, snacks met veel variatie en expeditievoeding. Een deel van de snacks dient vooraf zelf te worden aangekocht naar eigen smaak (reken op 25-40€) In Bodo op de laatste avond uitgebreid diner met typische lokale keuken (rendier, zalm, ...). In overleg kan de voeding voor tijdens de trektocht volledig zelf worden aangekocht.Klimaat

Begin/midden september is het volop herfst boven de poolcirkel. Overdag schommelen de temperaturen meestal tussen 5°C en 15°C. Bij helder weer komt lichte nachtvorst regelmatig voor. Daglicht van 6u tot 19u30.

Aantal deelnemers

min. 7, max. 10 deelnemers.
Voorbereide vergadering bij Into the Arctic (periode april-juni, wordt vastgelegd in samenspraak met de deelnemers).

Bijzondere persoonlijke uitrusting

Slaapzak (5°C comfort). Er worden voor de veiligheid een 3-tal slaapmatjes meegenomen, verdeeld over de groep (mocht er nog volk in de hutten zijn).

ITA Verhuur

Slaapzak Cumulus Panyam 600 (comfort -5°C, 1070g): 60€ voor deze expeditie.

logboek

1. (05/09/2024) Vlucht Brussel - Bodo; aansluitend taxitransport naar de eerste berghut. Overnachting in berghut.

2-9. 9-daagse trektocht van nabij de Zweedse grens tot bij de Noorse fjorden, dwars doorheen de Nationale Parken van Junkerdal, Saltfjallet en Láhko. We leggen dagelijks gemiddeld 20km af (langste etappe: 25km), en ontspannen 's avonds in de oergezellige berghutten. Er is onderweg één rustdag voorzien.

10. (14/09/2024) Korte afsluitende etappe; taxitransport naar Bodo. Vrije namiddag; overnachting op hotel en uitgebreid diner.

11. (15/09/2024) Terugvlucht Bodo - Brussel.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E4

Iceberg Nirvana Expeditie

 • jul/aug - 13 dagen - 3490€
 • rugzaktrekking - tent - ijsfjord
E4

Grand Volcanic Expeditie

 • juli - 13 dagen - 2690€
 • trekking - tent - hot springs
E6

Arctic Arc Expeditie

 • maart-april - 12 dagen - 2890€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht