eerstvolgende afreis:

10/03/2024 - 20/03/2024
2790€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met SAS Brussel-Bodo / Lulea-Brussel retour
 • alle lokale transfers per taxi en privé-transport (2x taxitransport)
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten)
 • pulka’s, expeditiemateriaal, satelliettelefoon, gebruik toerlanglaufuitrusting (schoenen, ski’s, stokken & stijgvellen)
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten.
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp

Exclusief

 • reisverzekering
volzet

highlights:

 • – bijzondere expeditie in een desolate regio met geweldige berglandschappen
 • – geïsoleerde tocht langs buitengewone Arctische landschappen van Zweden en Noorwegen
 • – intens avontuur in kleine groep
 • – begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids, thuis in het Hoge Noorden
 • – grote kans op noorderlicht

We stellen deze expeditie voor op onze speciale info-avonden. Ons expeditieaanbod voor 2025 komt online op zondag 21 april om 10u.

---

Ingeklemd tussen het ruige hooggebergte langs de Noorse westkust en het monumentale gebergte van Sarek Nationaal Park in het oosten, behoren de hoogplateaus van Padjelanta tot de meest desolate, minst bezochte gebieden van heel Scandinavië. Tijdens de wintermaanden is het dik besneeuwde landschap de perfecte speeltuin voor een 9-daagse ski-expeditie. Tijdens deze nieuwe variant doen we onderweg 5 volledig nieuwe etappe's!

Aan het begin van de reis laten we ons per sneeuwscooter hoog in de bergen droppen, om zo de lange, loodzware beklimming vanaf de Noorse fjorden over te slaan en meteen een landschappelijk 'waaw'-effect te hebben. Met zicht op de hoogalpiene toppen van het Sulitjelma-massief trekken we de Zweedse grens over. Als het weer meezit maken we een ommetje langs een indrukwekkend gletsjerfront van tientallen meters hoog.

De langste etappe van de expeditie, een meeslepende tocht van 27km, laat ons toe om door te dringen tot het hart van het Nationale Park van Padjelanta. Dit is het epicentrum van de op rendierteelt geënte traditionale leefwijze van de Sami. Oude dorpen - intussen UNESCO-werelderfgoed - herinneren ons aan een geschiedenis die eeuwen terug gaat.

We trekken nu in noordoostelijke richting, zigzaggend tussen geïsoleerde, monumentale bergtoppen die verspreid in een verder open landschap liggen. Wanneer we rechts over onze schouder kijken, is in de verte een machtige phalanx van 2000m hoge bergen te zien: het Nationale Park van Sarek. Het machtige massief van Ahkka, één van de heilige bergen van de Sami, is onze gids terug richting beschaving.

Met ski's en pulka's zijn we 9 dagen volledig autonoom. We volgen onze eigen route "Into the White" - gebaseerd op een lange Into the Arctic verkenningsreis in 2021. Enkele trajecten tijdens deze expeditie zijn overweldigend desolaat, en worden vrijwel nooit door mensen bezocht tijdens de wintermaanden.

Met de warmte van het vuur kunnen we elke avond bekomen en genieten we van uitgebreide wildernismaaltijden, met verse producten uit het Hoge Noorden. Overnachten doen we afwisselend in hutten van de de Noorse bergsportvereniging DNT (1 nacht), de Zweedse bergsportvereniging STF (1 nacht), en hutten van een lokale Sami-vereniging (6 nachten). Deze laatste hutten zijn vrij klein en primitief (er zijn wel steeds matrassen, verwarming en een kookvuur aanwezig).

Skitechnisch is deze expeditie vrij eenvoudig. Voorafgaande ski-ervaring is een aanrader, maar geen must. Fysiek is deze expeditie niet te onderschatten vanwege één etappe van zowat 27km.

* Deze tocht kan in principe gecombineerd worden met de Arctic Arc Expeditie tot een intens avontuur van 3 weken. Op de laatste avond in Ritsem kan je aanpikken bij de volgende groep. Bij interesse, contacteer ons voor een voorstel.

jouw reisbegeleiders

Arne

Arne Monstrey Afreis 1

E-factor 5

Zeer goede fysieke conditie noodzakelijk. De sneeuwcondities, het klimaat en het zelf sporen kunnen deze reis fysiek zwaarder maken. Vooral de wind heeft op deze expeditie vaak vrij spel. Meewerken bij het hout hakken, water halen, maaltijden bereiden, in- en uitpakken behoort tot ieders taken. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dat je 1u intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. We nemen 7 pulka's mee voor 8 deelnemers, maar elke deelnemer moet in staat zijn om een pulka van +-30kg gedurende meerdere dagen voort te trekken. Eén hele lange etappe van 27km (9u onderweg).

Comfort

Afwisseling berghutten DNT, STF (houtkachel, kookvuur, afzonderlijke slaapkamers) en lokale Sami-vereniging (meer primitief; weinig ruimte, wel met kachel en kookvuur). In één hut is een sauna aanwezig. Vooraf en achteraf comfortabel hotel/chalet met sauna.

Maaltijden

Onderweg verse voeding die wordt ingevroren. Dagelijks uitgebreide diners met veel verse vis, vlees en groentjes. Onderweg snacks met veel variatie. In Sulitjelma en Ritsem (eerste en laatste avond), uitgebreid diner met typische Lapse keuken (rendier, gravlax, zalm, ...).

Klimaat

Midden maart variëren de temperaturen van 0°C tot -25°C, maar in de bergen speelt ook de windchill een zeer belangrijke factor. Daglicht grofweg tussen 6u00 en 19u30.

Aantal deelnemers

Max. 7 deelnemers.
We organiseren een voorbereidende vergadering bij Into the Arctic (periode oktober - december).

Verzekering

Een reisbijstandsverzekering is verplicht; een annulatieverzekering optioneel. Je kan deze verzekering(en) optioneel afsluiten via Into the Arctic - we werken hiervoor samen met onze partner Allianz. Meer informatie kan je hier terugvinden: Reisverzekeringen

Verplichte persoonlijke uitrusting

Slaapzak (-5° comfort), donswanten, thermisch ondergoed en volledige skiuitrusting. Een donsjas is comfort.

ITA Verhuur

 • Donsjas RAB Neutrino Pro Jacket (-20°C): 60€/week
 • Donswanten North Face Himalaya Mitt (-30°C): 40€/week
 • Donsslaapzak RAB Ascent 700 (-5°C comfort): 70€/week
 • Combinatie van bovenstaande: 145€/week

logboek

Dag 1 (10/03/2024): Vlucht Brussel - Bodo. Transport naar Sulitjelma. Overnachting op hotel, uitgebreid diner, laatste voorbereidingen expeditie.

Dag 2-10 (11/03 - 19/03/2024): 9-daagse ski-expeditie door het massief van Sulitjelma en het Padjelanta Nationaal Park. Op dag 9 in de namiddag aankomst in Ritsem - uitgebreid diner en overnachting in comfortabele berghut.

Dag 11 (20/03/2024): Lang taxitransport naar Lulea, terugvlucht naar Brussel.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E6

Dividalen Wilderness Traverse

 • april - 10 dagen - 2640€
 • ski & pulka - tent - noorderlicht
E5

Eternity Fjord Expeditie

 • juli - 16 dagen - 3790€
 • rugzaktrekking - tent - ijskap
E4

Sulitjelma Mountain Quest

 • maart - 9-12 dagen - 2490€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht