eerstvolgende afreis:

12/03/2023 - 23/03/2023
2690€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met SAS Brussel-Bodo en Lulea-Brussel retour
 • alle lokale transfers per taxi en privé-transport (2x lang taxitransport + 2x sneeuwscootertransport)
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (avondmaal exclusief bij de avondvlucht naar Oslo).
 • pulka’s, expeditiemateriaal, satelliettelefoon, gebruik toerlanglaufuitrusting (schoenen, ski’s, stokken & stijgvellen)
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten.
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp

Exclusief

 • reisverzekering
 • eventuele inflatietoeslag. Indien de brede inflatie, gemeten op jaarbasis tussen 01/10/2021 en 01/10/2022, meer dan 9% bedraagt, behoudt Into the Arctic zich het recht voor een inflatietoeslag in rekening te brengen gelijk aan de surplus inflatie. Bijvoorbeeld: als de brede inflatie over gegeven periode 11% bedraagt, kan Into the Arctic een toeslag van 2% op de reissom in rekening brengen.
4 vrije plaatsen

highlights:

 • – bijzondere expeditie in een desolate regio in de schaduw van Sarek Nationaal Park.
 • – geïsoleerde tocht langs buitengewone Arctische landschappen van Zweden met enorme contrasten
 • – intens avontuur in kleine groep
 • – begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids, thuis in het Hoge Noorden
 • – grote kans op noorderlicht

Ingesloten door het ruige gebergte langs de Noorse kust aan de westelijke zijde en de monumentale toppen van het Sarek Nationale Park in het oosten, vormen de hooglanden van Padjelanta één van de meest desolate, minst bezochte gebieden van Scandinavië. Vanwege het uiterst afgelegen karakter vinden slechts enkelingen in de winter de weg naar deze enorme wildernis.

Zowel aan het begin als het einde van de tocht maken we een transport per sneeuwscooter. Op die manier slaan we minder interessante etappe's in het geheel over, en kunnen we ons tijdens een lange, intense tocht van 9 dagen volledige focussen op de wildste en mooiste uithoeken waar nauwelijks mensen komen. We beginnen onze reis aan de Noorse zijde van de grens, waar we worden afgezet onder de imposante toppen van het Sulitjelma-massief. Enorme gletsjers glijden de valleien in - bij mooi weer skieën we naar een tientallen meters hoge ijsmuur. Eenmaal in Zweden maken we via een geweldige etappe van 27km langs de oostkant van het Sulitjelma de doorsteek naar het hart van Padjelanta. Hier vinden we het epicentrum van de op rendierteelt gestoelde Sami-activiteit in Lapland; verlaten dorpen met oude lemen hutten - instussen werelderfgoed - herinneren ons aan een geschiedenis die eeuwen terug gaat.

Het orgelpunt van de reis zijn de laatste etappe's, waarbij we langs de westelijke rand van het Sarek Nationale park skieën, met ongekende overzichten op de machtige phalanx aan razend steile, 2000m hoge bergtoppen die uit de vlakte oprijzen. Indien de omstandigheden goed zijn ronden we de expeditie af met een gewaagde, panoramische etappe hoog boven de valleien.

Uitgerust met ski's en pulka's zijn we een 9 dagen lang volledig autonoom, we trekken ons eigen spoor door de sneeuw "Into the White". Enkele routes die we tijdens deze expeditie afleggen zijn vrijwel onuitgegeven, de isolatie is totaal. Bij goeie omstandigheden bestaat de mogelijkheid om op een rustdag hoog in de bergen te klimmen.

Met de warmte van het vuur kunnen we elke avond bekomen en genieten we van uitgebreide wildernismaaltijden, met verse producten uit het Hoge Noorden. Overnachten doen we afwisselend in hutten van de Zweedse bergsportvereniging, en hutten van een lokale Sami-vereniging. Deze laatste hutten zijn vrij klein en primitief (er zijn wel steeds matrassen, verwarming en een kookvuur aanwezig).

Het terrein op deze expeditie is soms geaccidenteerd, met enkele steilere beklimmingen en afdalingen. Voorafgaande ski-ervaring is aanbevolen. Fysiek is deze expeditie niet te onderschatten vanwege één etappe van zowat 27km, en enkele kortere etappe's met behoorlijke hoogteverschillen.

jouw reisbegeleiders

Brent D'hooghe

Brent D'Hooge Afreis 1

E-factor 5

Zeer goede fysieke conditie noodzakelijk. De sneeuwcondities, het klimaat en het zelf sporen kunnen deze reis fysiek zwaarder maken. Vooral de wind heeft op deze expeditie vaak vrij spel. Meewerken bij het hout hakken, water halen, maaltijden bereiden, in- en uitpakken behoort tot ieders taken. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dat je 1u intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. We nemen 3 pulka's mee per 4 deelnemers, maar elke deelnemer moet in staat zijn om een pulka van +-30kg gedurende meerdere dagen voort te trekken. Eén hele lange etappe van 30km (9u onderweg).

Comfort

Afwisseling berghutten DNT, STF (houtkachel, kookvuur, afzonderlijke slaapkamers) en lokale Sami-vereniging (meer primitief; weinig ruimte, wel met kachel en kookvuur). In één hut is een sauna aanwezig. Vooraf en achteraf comfortabel hotel/chalet met sauna.

Maaltijden

Onderweg verse voeding die wordt ingevroren. Dagelijks uitgebreide diners met veel verse vis, vlees en groentjes. Onderweg snacks met veel variatie. In Kvikkjokk (1ste en laatste avond), uitgebreid diner met typische Lapse keuken (rendier, gravlax, zalm, ...).

Klimaat

Midden maart variëren de temperaturen van 0°C tot -25°C, maar in de bergen speelt ook de windchill een zeer belangrijke factor. Daglicht grofweg tussen 6u00 en 19u00. .

Aantal deelnemers

Max. 7 deelnemers.
We organiseren een voorbereidende vergadering bij Into the Arctic (periode oktober - december).

Verzekering

Een reisbijstandsverzekering is verplicht; een annulatieverzekering optioneel. Je kan deze verzekering(en) optioneel afsluiten via Into the Arctic - we werken hiervoor samen met onze partner Allianz. Meer informatie kan je hier terugvinden: Reisverzekeringen

Verplichte persoonlijke uitrusting

Slaapzak (-5° comfort), donswanten, thermisch ondergoed en volledige skiuitrusting. Een donsjas is comfort.

ITA Verhuur

 • Donsjas RAB Neutrino Pro Jacket (-20°C): 60€/week
 • Donswanten North Face Himalaya Mitt (-30°C): 40€/week
 • Donsslaapzak RAB Ascent 700 (-5°C comfort): 70€/week

logboek

Dag 1 (12/03/2023): Avondvlucht Brussel - Oslo Gardermoen. Overnachting op hotel nabij luchthaven Gardermoen.

Dag 2 (13/03/2023): Ochtendvlucht Oslo - Bodo. Inkopen en transport naar Sulitjelma. Overnachting op hotel, uitgebreid diner, laatste voorbereidingen expeditie.

Dag 3-11 (14/03 - 22/03/2023): Dropping per sneeuwscooter op dag 3, start 9-daagse expeditie langsheen het Sulitjelma-massief en doorheen Padjelanta Nationaal Park. Op dag 11 in de namiddag pick-up per sneeuwscooter; transport naar Kvikkjokk, uitgebreid diner en overnachting in authentiek berghotel.

Dag 12 (23/03/2023): Transport naar Lulea, terugvlucht naar Brussel.

* Kleine wijzigingen in de vluchtschema's zijn mogelijk. We kunnen daarom momenteel niet uitsluiten dat er nog kleine verschuivingen gebeuren in het reisschema.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E4

Whiteout Expeditie

 • maart - 11-12 dagen - 2490€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht
E5

The Russian Crossing

 • januari & februari - 11 dagen - 2540€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht