eerstvolgende afreis:

28/02/2025 - 09/03/2025
2590€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met SAS Brussel-Bodo retour
 • alle lokale transfers per taxi en privé-transport
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten).
 • pulka’s, expeditiemateriaal, satelliettelefoon, gebruik toerlanglaufuitrusting (schoenen, ski’s, stokken & stijgvellen)
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten.
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp

Exclusief

 • reisverzekering
volzet
21/03/2025 - 30/03/2025
2590€
wat is inbegrepen

Inclusief

 • vluchten met SAS Brussel-Bodo retour
 • alle lokale transfers per taxi en privé-transport
 • alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten).
 • pulka’s, expeditiemateriaal, satelliettelefoon, gebruik toerlanglaufuitrusting (schoenen, ski’s, stokken & stijgvellen)
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten.
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidingsnamiddag in het Into the Arctic Base Camp

Exclusief

 • reisverzekering
laatste plaats

highlights:

 • – expeditie door zelden bezochte uithoeken van Noord-Scandinavië
 • – pittige expeditie met lange etappe's door het hart van Saltfjellet Nationaal Park
 • – intens avontuur in kleine groep
 • – begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids, thuis in het Hoge Noorden
 • – hoge kansen op noorderlicht

We stellen deze expeditie voor op onze speciale info-avonden.

---

Het Nationale Park van Svartisen-Saltfjellet is één van de grootste, en tegelijk meest onontgonnen beschermde gebieden in het eindeloze Noorse kustgebergte. Dicht bij de Atlantische Oceaan bepalen de dubbele ijskap van Svartisen en een eindeloze reeks sterk vergletsjerde bergtoppen het landschap. Het terrein is hier te steil en lawinegevoelig om in de winter met een pulka te verkennen. Wat verder naar het binnenland, in de schaduw van het kustgebergte, wordt het terrein toegankelijker, met weliswaar nog steeds imposante bergtoppen zoals Orfjellet (1751m) - maar deze toppen liggen geïsoleerd in een weids landschap met brede valleien. Deze uithoek van Noord-Noorwegen wordt vooral in de zomermaanden aangedaan door wandelaars. In de winter is het desolate regio waar nauwelijks menselijke bezoekers komen.

We starten deze expeditie vanuit het Saltdalen, en trekken meteen door de bergen in het hart van het Nationale Park. Verstopt diep in het Bjøllådalen liggen enkele van de mooiste berghutten van Noord-Scandinavië. We nemen hier de tijd om enkele hogere routes te verkennen.

Op de eerste afreis (in de krokusvakantie) eindigen we de tocht met een spectaculaire etappe hoog door de bergen, en komen we aan op de poolcirkel. Deze afreis heeft een extra rustdag (bij mooie condities doen we een dagtocht tot hoog in de bergen), en gemiddeld iets kortere etappe's. Op de tweede afreis (eind maart) trekken we nog verder in zuidelijke richting verder, steken de poolcirkel over, komen kort in aanraking met de beschaving wanneer we de E6-weg oversteken. Vervolgens trekken we het uitgestrekte, onbekende Junkerfjellet in. De apotheose is een alpiene doorsteek naar de laatste, prachtig gelegen berghut hoog in de bergen.

In vergelijking met andere expedities in Noorwegen zoals de Arctic Arc expeditie of de Sulitjelma Mountain Quest is het landschap meestal iets minder alpien. Het blinkt vooral uit door z'n ongeëvenaarde uitgestrektheid, wat zorgt voor een erg arctisch gevoel. Vanwege de ligging in de neerslagschaduw van het kustgebergte is het weer hier gemiddeld wel beter, met grotere kans op zon.

Met de warmte van het vuur kunnen we elke avond bekomen en genieten we van uitgebreide wildernismaaltijden, met verse producten uit het Hoge Noorden. Overnachten doen we in onbemande hutten van de Noorse bergsportvereniging DNT, die we vaak voor ons alleen hebben.

Hoewel het terrein op deze expeditie nooit echt moeilijk wordt, is met name de tweede afreis een vrij uitdagend traject met 4 etappe's van 20 à 25km - waaronder meteen de eerste etappe. Bij mooi weer kiezen we soms voor een alternatief traject en zijn nog hogere en langere etappe's mogelijk. Voorgaande ervaring met pulka-expedities of een uitstekende fysieke conditie is daarom aanbevolen.

De beelden zijn van verkenningstochten in 2012 en 2013 - in combinatie met referentiebeelden van andere expedities.

jouw reisbegeleiders

E-factor 4-5

Zeer goede fysieke conditie noodzakelijk. De sneeuwcondities, het klimaat en het zelf sporen kunnen deze reis fysiek zwaarder maken. Vooral de wind heeft op deze expeditie vaak vrij spel. Meewerken bij het hout hakken, water halen, maaltijden bereiden, in- en uitpakken behoort tot ieders taken. Als vuistregel kan je ervan uit gaan dat je 1u intensieve duursport (joggen) moet aankunnen. De eerste afreis in de krokusvakantie heeft één lange etappe van 24km; en twee rustdagen. Op de tweede afreis eind maart zijn er vier etappe's van 20-25km en slechts één rustdag; deze afreis scoort daarom hoger qua moeilijkheid. Gezien de duur van de expeditie moet elke deelnemer in staat zijn een pulka van +-30kg gedurende meerdere dagen voort te trekken.

Comfort

Noorse berghutten - eenvoudig maar met voldoende luxe (houtkachel, kookvuur, afzonderlijke slaapkamers). In één hut is er een wildernissauna aanwezig. Aan het einde van de reis in Bodo hotel met alle faciliteiten.

Maaltijden

Onderweg verse voeding die wordt ingevroren. Dagelijks uitgebreide diners met veel verse vis, vlees en groentjes. Onderweg snacks met veel variatie. In Bodo (laatste avond), uitgebreid diner met typische Lapse keuken (rendier, gravad lax, zalm, ...).

Klimaat

In maart variëren de temperaturen van 0°C tot -25°C, maar in de bergen speelt ook de windchill een zeer belangrijke factor. Daglicht begin maart tussen 6u30 en 18u; eind maart tussen 5u30 en 19u.

Aantal deelnemers

Max. 7 deelnemers.
We organiseren een voorbereidende vergadering bij Into the Arctic (periode oktober - december).

Verzekering

Een reisbijstandsverzekering is verplicht; een annulatieverzekering optioneel. Je kan deze verzekering(en) optioneel afsluiten via Into the Arctic - we werken hiervoor samen met onze partner Allianz. Meer informatie kan je hier terugvinden: Reisverzekeringen

Verplichte persoonlijke uitrusting

Slaapzak (-5° comfort), donswanten, thermisch ondergoed en volledige skiuitrusting. Een donsjas is comfort.

ITA Verhuur

 • Donsjas RAB Neutrino Pro Jacket (-20°C): 60€/week
 • Donswanten North Face Himalaya Mitt (-30°C): 40€/week
 • Donsslaapzak RAB Ascent 700 (-5°C comfort): 70€/week
 • Combinatie van bovenstaande: 145€/week

logboek

Afreis 1:

Dag 1 (28/02/2025): Avondvlucht (19u) Brussel - Oslo. Overnachting in een hotel nabij de luchthaven.

Dag 2 (01/03/2025): Ochtendvlucht Oslo - Bodo, transport naar Sulitjelma en logistieke voorbereiding van de expeditie.

Dag 3-9 (02/03 - 08/03/2025): Taxitransport naar startpunt expeditie. 7-daagse expeditie doorheen het hart van het Saltfjellet Nationale Park. 2 rustdagen/dagtochten onderweg. Op dag 9 in de namiddag aankomst op de poolcirkel; taxitransport naar Sulitjelma, uitgebreid diner en overnachting.

Dag 10 (09/03/2025): Transport naar Bodo, terugvlucht naar Brussel.


Afreis 2:

1 (21/03/2025). Vlucht Brussel - Bodo. Transport naar de DNT-berghut van Lonsdal (gelegen langs de weg), startpunt van de expeditie. Uitgebreid avondmaal.

2-9. 8-daagse pulka-expeditie doorheen Saltfjellet en Junkerfjellet, met overnachting in onbemande berghutten. 1 rustdag/dagtocht onderweg. Op dag 9 pick-up aan het eindpunt van de tocht en transport naar Bodo; overnachting op hotel.

10 (30/03/2025). Transfer naar Bodo airport en terugvlucht naar Brussel.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E4

Sulitjelma Mountain Quest

 • maart - 10 dagen - 2590€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht
E5

Eternity Fjord Expeditie

 • juli - 16 dagen - 3790€
 • rugzaktrekking - tent - ijskap
E5

The Russian Crossing

 • jan/feb - 11 dagen - 2740€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht