eerstvolgende afreis:

09/08/2024 - 19/08/2024
2140€
wat is inbegrepen

inclusief

 • vluchten met SAS Brussel - Bodo retour
 • alle lokale transfers (trein, taxi)
 • Overnachting in Bodo aan het einde van de reis
 • Alle maaltijden
 • expeditiemateriaal (tenten, kookvuurtjes), sateliettelefoon, noodzender
 • luchthaventaksen, BTW, dossierkosten
 • professionele begeleiding door Vlaamse Into the Arctic gids
 • de voorbereidende namiddag in het Into the Arctic Base Camp


exclusief

 • Reisverzekering
2 laatste plaatsen

highlights:

 • – Expeditie door gevarieerd, uitdagend wildernisgebied
 • – Stevige trekking met grote blootstelling aan weer; hoogteverschillen tot 800m/dag; 5-6u wandelen per dag
 • – Gletsjers, ijsmuren, alpien gebergte, fjorden & watervallen
 • – Geen paden, geen bruggen: totale autonomie
 • – Intens avontuur in kleine groep

We stellen deze reis voor op onze speciale infoavonden.

-

Net ten noorden van de poolcirkel ligt op de grens van Noorwegen en Zweden één van de meest uitgestrekte aaneengesloten wildernisgebieden van Scandinavië: het hoogalpiene Sulitjelma-massief, de uitgestrekte ijskap van Blamannsisen en de compacte Rago Nationale Park met zijn taïgawoud. Paden zijn er in dit gebied nauwelijks, en een aaneengesloten tocht door deze wildernis is vrijwel onuitgegeven. Ook op het Europese continent kan je nog echt pionieren.

We klimmen vanaf de Noorse fjorden meteen het Sulitjelma-massief in, en laten al op het einde van de eerste dag de laatste bewegwijzerde paden achter ons. De komende dagen banen we ons een weg door de wildernis aan de oostzijde van de Blamanssisen-ijskap. Dit is één van de zeldzame plaatsen in Europa waar je gletsjers nog ijsbergen in azuurblauwe meren ziet braken. Vanop de bergtoppen hebben we naar het westen uitzichten tot op de Lofoten-eilanden, naar het oosten tot diep over de golvende toendraplateaus van Zweeds Lapland. Onderweg steken we twee grote rivieren over met een tweepersoonspackraft. Op die manier krijgen we toegang tot zones waar niemand anders komt.

Het terrein onderweg is vaak erg stenig, we bevinden ons hoog boven de boomgrens. Pas wanneer we op de laatste dagen terug de kust naderen, kleurt het landschap terug groen. Over een gewaagde route met geweldige uitzichten op de fjorden betreden we het Rago Nationale Park, de apotheose van de tocht. Grote watervallen storten zich hier van de plateaus omlaag in het groene taïgawoud, waar we stilaan terug aansluiting vinden met de beschaving.

Dit is een zware expeditie vanwege het vaak moeilijke, ongebaande terrein en de lange periode in volledige autonomie (8 dagen). Een verrassende Europese wilderniservaring, en ideale aanloop naar een expeditie op Groenland.

jouw reisbegeleiders

E-factor 6

Een uitstekende fysieke conditie is noodzakelijk. We wandelen grotendeels off-trail, vaak op stenig terrein, met onderweg enkele rivierdoorwadingen. De dagafstanden zijn relatief beperkt (12-15km) en het terrein niet technisch. Kenmerkend voor deze tocht zijn de soms erg steile beklimmingen en afdalingen, die een uitstekende fysiek vereisen. Voorafgaande ervaring met trektochten in bergachtig terrein zijn verplicht voor deze tocht. Als vuistregel kan je er van uitgaan dat je 1 uur intensieve duursport (joggen) zeer vlot moet aankunnen. We zijn 8 dagen volledig autonoom, het gewicht van de rugzak bedraagt bij aanvang van de trekking daarom 18-20kg. Aangezien we vaak hoge routes nemen kan deze tocht bij slecht weer echt hard worden (mist, wind, ...).

Comfort

Overnachting in tent. Comfortabele guesthouse met alle voorzieningen de laatste avond in Bodø.

Maaltijden

Onderweg uitgebreid ontbijt, snacks met veel variatie en expeditievoeding. Een deel van de snacks voor overdag is op voorhand zelf aan te kopen naar eigen smaak (reken op budget 25-40€ per persoon). In Bodø uitgebreid diner met typische lokale keuken (rendier, zalm, ...). In overleg kan het eten voor tijdens de trektochten volledig zelf worden aangekocht.

Klimaat

Dagtemperaturen meestal tussen de 10°C en de 20°C. Het weer kan in de zomer alle kanten uit: stabiel en droog, maar ook periodes met regelmatig regen zijn courant.

Aantal deelnemers

min. 7, max. 10 deelnemers.
Een voorbereidende vergadering bij Into the Arctic is verplicht (periode april-juni, wordt vastgelegd in samenspraak met de deelnemers).

Bijzondere persoonlijke uitrusting

Slaapzak (0°C comfort), degelijk slaapmatje.

ITA Verhuur

Slaapzak Cumulus Panyam 600 (-5°C comforttemperatuur): 70€ voor de trektocht.

logboek

1 (09/08/2024). Vlucht Brussel-Bodø. Korte logistieke voorbereiding, transfer per taxi naar het startpunt van de tocht.

2-10. 9-daagse rugzaktrekking in de massieven van Sulitjelma, Blamannsisen en Rago. Soms pittig terrein langs de ijskap, sensationele bivakplaatsen.

10. In de namiddag, terugreis per trein naar Bodø. Overnachting in mooie guesthouse en diner in de stad.

11 (19/08/2024). Terugvlucht Bodø- Brussel.

niet echt je ding? bekijk deze dan even…

E4

Iceberg Nirvana Expeditie

 • jul/aug - 13 dagen - 3490€
 • rugzaktrekking - tent - ijsfjord
E5

Dividalen Wilderness Traverse

 • maart - 11 dagen - 2690€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht
E4

The Russian Crossing

 • jan/feb - 11 dagen - 2740€
 • ski & pulka - hutten - noorderlicht