Reiswijzer

Inspiratie voor jouw volgend avontuur

Verwachte condities

De condities die je kan verwachten zijn in de eerste plaats afhankelijk van je bestemming en reisperiode. In januari en februari zijn de nachten in Lapland het langst en koudst, met temperaturen die bij helder en windstil weer geregeld tot onder de -30°C zakken. Door de geringe zonkracht warmt het overdag ook nauwelijks op. Vanaf maart beginnen de dagen gevoelig te lengen en wint de zon aan kracht. Hoewel het 's nachts nog steeds zeer streng kan vriezen, wordt de kou daardoor overdag stilaan minder intens.

Bij onze expedities in Finland (Arctic Wonderland, Taiga Poollicht, Russian Crossing) is de beschutting van het bos nooit ver weg. De blootstelling aan de wind is met andere woorden beperkt, waardoor zelfs de intense kou draaglijk is. Vanaf maart beginnen ook de expedities langs de westkust van Scandinavië. Door de langere dagen en de nabijheid van de zee zijn de temperaturen hier vaak meer getemperd (0°C tot -25°C). We vertoeven echter meestal in de bergen, hoog boven de boomgrens, waardoor de wind vrij spel heeft. Op winderige dagen kan de kou daardoor ook extreem zijn. Hetzelfde geldt op Spitsbergen.

IMG 1474
IMG 7164

Kleden in laagjes

In de winter is het evenwicht tussen warmte en transpiratie nog belangrijk dan in de zomer. Wanneer je beweegt heb je snel te warm, eenmaal je stilstaat koel je erg snel af. Je past dus best je lagen snel aan de aanwezige condities aan. Kleed je niet te warm als je een intensieve inspanning doet maar ook niet te koud als er wind staat. Onderkoeling gaat soms erg langzaam en zeker als je gaat kamperen, kan het door vermoeidheid een tijd duren voor je lichaam weer op temperatuur komt.

Het laagjesprincipe betekent dat je meerdere dunne lagen aantrekt, in plaats van één dikke laag. De lucht tussen de lagen zorgt voor extra isolatie. Wanneer je het te warm krijgt, kan je makkelijk een laagje uittrekken.

Voorbeeld kledij

Zorg voor kwalitatief thermisch ondergoed voor boven- en onderlichaam als basislaag. Thermisch ondergoed waar wol gecombineerd is met synthetische componenten zorgt voor een warm en snel drogend product, ideaal voor activiteiten in het Hoge Noorden.

Een goed ademende fleece als tweede laag is cruciaal als isolatie. Een sterk ademend vermogen, waardoor het lichaamsvocht (zweet) snel afgevoerd wordt, is even belangrijk als de hoeveelheid warmte die de trui produceert. Zweet is je grootste vijand, dus kleed je niet te warm. Je bent gepast gekleed wanneer je het na enkele minuten stil staan koud krijgt. Trek een kleding stuk uit voor je het te warm krijgt.

Je buitenste laag bestaat uit een windstopper of waterdichte jas (met kap) en skibroek. Hier is de aanwezigheid van zipps (ritsopeningen) onder de oksel een groot voordeel. Op het moment van zware fysieke inspanningen of warme temperaturen is het aan te raden om de zipps te openen, waardoor je kledij minder snel nat wordt en vervolgens je lichaam minder snel afkoelt. Een ski-jas is vaak te warm voor dit soort inspanningen. Hetzelfde geldt voor een ski-broek; een (gevoerde) softshell broek met daaronder eventueel thermisch ondergoed zijn ideaal.

Je extremiteiten zijn zeer gevoelig aan de koude en kunnen vrieswonden (frostbite) tot gevolg hebben. Daarom zijn warme wanten (vingers samen + duim) een absolute must. Een warme maar tevens ademende muts en windstoppende buff zijn cruciaal om je te beschermen tegen de snijdende wind in je gezicht. Vrieswonden aan niet-bedekte delen van het gezicht (wangen, wenkbrauwen) kunnen snel optreden bij felle wind in combinatie met strenge vorst. Een skibril (goggle) is een aanrader bij stormachtig weer (wind en sneeuw in je gezicht).

Voor de meeste expedities is een winterse donsjas eveneens verplicht. Ze geeft je extra comfort 's avonds aan de hut, en is ook gewoon een veiligheid mochten we door onverwachte omstandigheden overdag langere tijd stilstaan. Donswanten zijn eveneens een verplichting. Je vingertoppen zijn immers zeer gevoelig voor vrieswonden.

Voor de expedities op Spitsbergen, waar we kamperen en ook 's avonds en 's nachts aan de koude zijn blootgesteld, nemen we nog extra donskledij (expeditiejassen, donsbroeken, ...) mee. Omdat het van cruciaal belang is dat onze slaapzakken en schoenen gedurende de hele tocht ook droog blijven zullen we op zo'n kampeerexpedities tevens gebruik maken van een zogenaamde vapor barrier liner aan de voeten en in de slaapzak; een ondoorlatende laag die zweet tegenhoudt.

Verhuur dons

Een volledige winteruitrusting van kwalitatief materiaal kost een smak geld. Daarom verhuren we donsjassen, donswanten, slaapzakken, ... aan voordelige tarieven aan onze expeditieklanten.

Ontdek ons winteraanbod

E4

Taiga Poollicht Expeditie

  • februari - 10 dagen - 2590€
  • ski & pulka - hutten - noorderlicht

Reizen in kleine groep

We gaan steeds op pad met een beperkt aantal deelnemers - maximaal 5 à 10 personen afhankelijk van het seizoen en het karakter van de expeditie. Mini groepen, maxi veiligheid en sfeer!

lees meer

Wilderniswandelen

We noemen het zelf onze grote speeltuin: op zoek naar de meest sublieme locaties zoeken we in de zomer zelf onze weg door de wildernis, ver weg van paden en toerisme. Expedities met 'een hoek af', voor fijnproevers.

lees meer