eerstvolgende afreis:
Inclusief
- Vluchten met SAS Brussel - Alta en Tromso - Brussel.
- Alle lokale transfers.
- Alle overnachtingen en maaltijden in vol pension (exclusief tijdens de vluchten); m.u.v. een deel van de snacks voor overdag.
- Expeditiemateriaal (tenten, kookvuurtjes), sateliettelefoon, noodzender.
- Luchthaventaksen, BTW, dossierkosten.
- Professionele begeleiding door twee Vlaamse Into the Arctic gidsen.
Exclusief
- Huur packraftmateriaal.
- Verplicht voorbereidingsweekend in de Ardennen (periode maart-april).
- Een deel van de snacks dient vooraf zelf te worden aangekocht naar eigen smaak (reken op 25-40€).
- Reisverzekering
highlights:
- – Unieke meerdaagse packraftexpeditie door de grootste canyon van Lapland
- – Avontuurlijke rivierafvaart in kleine groep
- – Middernachtzon vanop de bergtoppen van de Ullsfjord-archipel
- – Doorsnede van Lapland: van het Finnmarksvidda-hoogplateau tot de alpiene kustlijn
- – Begeleiding door een team van twee Vlaamse gidsen
We stellen deze expeditie voor op onze infoavonden.
-
Dit is de meest bijzondere nieuwkomer in ons aanbod - een echte rivierexpeditie dwars door Lapland. De landschapsovergangen tijdens deze reis zijn uniek: vanaf de eindeloze, desolate hoogplateaus van de Finnmarksvidda dalen we via de mooiste riviercanyon van Scandinavië af tot in het ruige, alpiene gebergte in de archipel rond de Lyngen Alpen - waar we vanop de bergtoppen de middernachtzon langs de noordelijke horizon zien scheren.
Onze gids van het binnenland tot de fjorden is de Reisa-rivier. Met onze packrafts varen we ze af van bron tot monding, dwars door het Reisa Nationaal Park. We blazen onze bootjes op en maken een rustige start langs een piepkleine, meandere beek, gevolgd door een uitgestrekt meer. Verder stroomaf wint de rivier aan vaart en volume en via een serie van versnellingen zien we de heuvels in het westen snel groter worden. Na een eerste volle dag varen ruilen we onze packrafts tijdelijk weer voor onze wandelschoenen: via een serie indrukwekkende watervallen en stroomversnellingen wurmt de Reisa zich nu door een angstaanjagend kloofdal. We slaan deze sectie wijselijk over, en wandelen via een panoramische route zo'n 20km stroomaf.
De rivier wordt weer rustiger, en we gaan terug het water op voor het tweede deel van de afvaart tot aan de kust. Soms volgen stroomversnellingen en golftreinen elkaar in snel tempo op; dan weer glijden we kilometerslang vrijwel geruisloos door het landschap. Dit is het mooiste deel van de hele afvaart - een groen paradijs waarbij grote watervallen zich langs weerszijden van de rivier in de canyon storten. Onderweg hebben we kans op het spotten van elanden - en misschien zelf een (mensenschuwe) bruine beer. We bivakkeren op prachtige plekken vlak langs het water. Wanneer we de fjorden naderen wordt de vallei breder en uitgestrekter, en komen besneeuwde bergtoppen voor het eerst in zicht. Intussen heeft de rivier het volume van de Maas, en geholpen door de stroming glijden we snel verder naar het noorden.
Uiteindelijk bereiken we de kust en vinden we weer aansluiting met de beschaving. Op een reservedag hebben we de mogelijkheid om al een eerste bergtop nabij de riviermonding te beklimmen. Dat klimmen doen we sowieso wanneer we als apotheose van de reis naar naar eilanden voor de kust trekken. We trekken nog 2 dagen te voet verder (met lichte rugzak - het packraftmateriaal sturen we vooruit). Vroeg op het seizoen ligt hier nog heel wat sneeuw. Afhankelijk van het weer en de condities proberen we de middernachtzon mee te pikken vanop één van de toppen alvorens af te dalen naar de beschaving.
We bieden deze tocht vroeg op het seizoen aan, om op de Reisa te kunnen profiteren van het einde van de voorjaarssmelt- dat levert extra debiet en een duwtje in de rug op. Hoewel we geen echt wildwater varen (de rivier is klasse I-II) is dit een tocht die bij momenten hard kan zijn, en dus die de nodige voorbereiding en mentale weerbaarheid vergt. Het gewicht van de rugzak is bij vertrek zéér hoog (6 dagen autonomie + grofweg 6kg packraftmateriaal). In juni zijn er zeer veel muggen in het gebied. Wildernispackraften betekent behalve fantastische uitzichten vanop de rivier soms ook een portie afzien: grote versnellingen worden omgedragen door soms kniediep, ijskoud moeras; je schoenen zijn van start tot finish doorweekt; en zelfs een onvrijwillige zwempartij is niet uitgesloten.
Vanwege het specifieke karakter van de reis zijn er twee gidsen, en beperken we het maximaal aantal deelnemers tot 8. Er is een verplicht eliminerend voorbereidingsweekend in de Ardennen (zie onder). Naast de standaard packraftuitrusting (packraft, peddel, reddingsvest) zijn uit veiligheidsoverwegingen en vanwege de lage watertemperatuur ook helm en drysuit verplicht. Deze reis werd in 2024 verkend en zit voor het eerst in ons aanbod. We plannen in het najaar van 2025 nog een tweede, minder harde packrafttocht in het Middellandse Zeegebied - een alternatief voor wie deze toch te zwaar vindt.